Kvôli kontaktom s obvinenou z vraždy novinára prokurátor prišiel o funkciu

Kvôli kontaktom s obvinenou z vraždy novinára prokurátor prišiel o funkciu Reprofoto TV Markíza

Slovenský generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes odvolal z funkcie jedného zo svojich námestníkov Reného Vaneka.

 

Dôvodom sú jeho skoršie kontakty s jednou zo štyroch obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka, o ktorých informoval Denník N. O Čižnárovom rozhodnutí dnes ČTK informovala jeho hovorkyňa Andrea Predajňová.

"Takéto konanie považuje generálny prokurátor za nezlučiteľné s funkciou námestníka, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry," uviedla Predajňová. Dodala, že o ďalšom pôsobení Vaneka na prokuratúre sa rozhodne v najbližších dňoch.

Vanek až po otázkach novinárov v pondelok priznal, že v minulosti prostredníctvom sociálnej siete komunikoval s Alenou Zsuzsovou, ktorá je podľa dostupných informácií druhotnou objednávateľkou Kuciakovej vraždy. Komunikáciu Vaneka a ďalších známych osôb s obvinenou podľa Denníka N odhalili vyšetrovatelia po analýze dát z jej mobilného telefónu a počítača.

Odporúčame aj: Objednávateľka vraždy Kuciaka sa pokúšala flirtovať aj s bývalým komentátorom SME

Doteraz bol Vanek námestníkom generálneho prokurátora pre nemajetkový trestný úsek, od roku 2013 až do mája 2018 zastával post Čižnárovho prvého námestníka. Vanek tvrdil, že nemal vplyv na vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára. So Zsuzsovou sa vraj nikdy nestretol, kontakty s ňou označil za chybu. Naposledy s obvinenou podľa Denníka N komunikoval len niekoľko dní predtým, ako ju vlani v septembri zadržala polícia a o komunikácii s ňou až do tohto týždňa generálneho prokurátora neinformoval.

Zsuzsová je v médiách označovaná za osobu blízku Marianovi Kočnerovi, ktorý je podľa nepotvrdených informácií médií podozrivý z objednávky Kuciakovej vraždy. Investigatívny novinár Kuciak písal tiež o aktivitách kontroverzného podnikateľa Kočnera. Kočner je od vlaňajšieho júna vo väzbe kvôli obvineniu v kauze falšovania zmeniek. Podľa denníka Denník N mohol Kočner využívať Zsuzsovou ako návnadu na politikov a iných vplyvných ľudí.

Napríklad šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár už vlani potvrdil, že Zsuzsovej dal peniaze pre jej dcéru. Naopak podpredseda parlamentu zo Smeru Martin Glváč poprel informácie médií, že so spomínanou ženou tiež komunikoval.