Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok

Denník SME musel vysvetľovať, prečo mal na titulke chybný volebný lístok Foto SME/Omediach.com

Dnes, v deň volieb, denník SME na titulnej strane tlačeného vydania uverejnil ilustračný volebný lístok, ktorý sa nezhodoval s originálnym volebným lístkom.

Ilustračný lístok SME bol len s menami kandidátov a kandidátok, ktorí sa o post prezidenta ku dňu volieb reálne uchádzali. Doplnený bol titulom Aké chceme Slovensko.

Na originálnom volebnom lístku však boli aj dvaja kandidáti, ktorí sa vzdali kandidatúry - Robert Mistrík a József Menyhárt. Lístky sa totiž tlačili skôr.

Denník SME to vysvetlil takto: „Vyradili sme kandidátov, ktorí sa medzičasom vzdali, číslovanie kandidátov sa posunulo a ich poradie je preto odlišné v porovnaní so skutočným hlasovacím lístkom,“ píše šéfredaktorka SME Beáta Balogová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oproti originálnemu lístku sa naviac posunul vyššie Eduard Chmelár. V originálnom lístku je abecedne po H, na lístku SME je po Č.

Odporúčame aj: Médiá chystajú počas volebnej noci špeciálne vysielanie, prinášame prehľad

Viacero kandidátov obvinilo SME, že takýmto spôsobom denník zasiahol do volieb. „Ak sme niekoho zmiatli a navodili dojem, že na titulke je oficiálny volebný lístok, tak sa ospravedlňujeme,“ napísala redakcia. „Pripúšťame, že ilustrácia je nepresná a pri uverejnení aktuálneho zoznamu ľudí sme mohli vynechať číslovanie, ale odmietame snahu niektorých kandidátov zatiahnuť denník SME ako nástroj predvolebného boja,“ dodala Balogová.