Pellegrini vs. Korčok: Ako o kandidátoch informovali online médiá a ako regionálne?

Pellegrini vs. Korčok: Ako o kandidátoch informovali online médiá a ako regionálne? Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini, Facebook I. Korčok

Spoločnosť Mediaboard sa prostredníctvom dát zamerala na to, ako sa darilo obom prezidentským kandidátom – Petrovi Pellegrinimu a Ivanovi Korčokovi. Konkrétne v regionálnej tlači a na online portáloch pred druhým kolom volieb.

Z pohľadu objemu medializácie si obaja súperi zabezpečili pozornosť vo viac ako 500 výstupoch, s malou odchýlkou viedol Peter Pellegrini (558) pred Ivanom Korčokom (547). Vývoj publicity mal klesajúcu tendenciu, pričom až 37 % z nej sa viazalo k 24. marcu 2024, kedy boli oficiálne známe výsledky prvého kola prezidentských volieb.

"Najvyššiu mieru korelácie medzi objemom medializácie a počtom platných hlasov sme u Petra Pellegriniho zachytili v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji. V prípade Ivana Korčoka to bol Žilinský, Nitriansky a Prešovský kraj," píše v analýze Mediaboard.

Na titulných stranách sa meno teraz už novozvoleného prezidenta objavilo v 20 prípadoch a Ivana Korčoka o dva menej. Regionálna tlač však na titulky zvolila prednostne fotografie z volebných miestností počas 1. kola prezidentských volieb, malé fotografie oboch kandidátov sa objavili iba na titulke v Banskobystrických novinách.

Najväčší podiel exkluzívnych výstupov bez spolukandidáta zaznamenal Peter Pellegrini (11 %), no nemali pozitívny sentiment. Väčšina upozorňovala na užívanie majetkov poslanca Petra Náhlika, údajné zneužitie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady na kampaň či odovzdanie časti letiska Sliač americkej strane počas Pellegriniho vlády.

V prípade médií publikoval u oboch kandidátov zďaleka najviac výstupov portál hlohovecko.sk (78 - Pellegrini a 72 – Korčok), v 96 % prípadov však šlo o agentúrne spravodajstvo. S výrazne veľkým odstupom nasleduje portál bratislavak.sk (18 - Pellegrini a 15 - Korčok). Tretí najvyšší počet výstupov o Petrovi Pellegrinim agentúra Mediaboard zaznamenala v Zvolensko-Podpolianskych novinách (9). U Ivana Korčoka to boli online portály veľkých miest trnavak.sk, zilinak.sk a kosicak.sk (9).

Ako si kandidáti v tituloch z okresu Banská Bystrica, ktoré je ich spoločným rodiskom?

Opäť veľmi podobne. Peter Pellegrini sa objavil v 34 výstupoch a Ivan Korčok v 32 výstupoch.
Agentúrne spravodajstvo tvorilo pomerne veľkú časť medializácie. U víťaza volieb to bolo 38 % a u jeho súpera 35 %.

Hoci Ivan Korčok reálne vyhral voľby iba v Bratislavskom kraji, v regionálnych médiách zoskupených podľa krajov viedol na západe Slovenska, teda v Trnavskom (136), Nitrianskom (59) a Bratislavskom kraji (73). Na východe krajiny sa o ňom zmieňovali viac iba médiá z Košického kraja (40).

O Pellegrinim informovali vo väčšej miere médiá venujúce sa Žilinskému (80), Trenčianskemu (50), Prešovskému (66) a Banskobystrickému kraju (95).