Vznikla petícia za odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej

Vznikla petícia za odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej Foto: FB Ľ.Laššáková

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková zo Smeru nepodpísala dotácie na kultúrne podujatia, ktoré roky organizuje komunita LGBTI. Urobila tak napriek rozhodnutiu odbornej komisie, ktorá dala projektom vysoký počet bodov a schválila na ne dotáciu, čo vyvolalo vo štvrtok vlnu kritiky.

 Podvečer vznikla petícia za jej odvolanie pre zasahovanie do odborných procesov a nekompetentnosť. Jej iniciátorom je hudobný skladateľ Martin Burlas.

„Keď ministerka Laššáková nastúpila do funkcie, jedna z prvých vecí ktorú spravila, bolo poskytnutie interview v konšpiračných médiách,“ píše na úvod Burlas.

„O niekoľko dní nato svoj postoj poprela, a klamala, že to nemyslela tak a že je zhrozená, keď vidí svoje slová napísané. Alebo klamala predtým? Pred pár týždňami sa zúčastnila akcií, kde naznačovala zachovanie Kunsthalle aj napriek tomu že reálne kroky viedli k likvidácii. Výsledkom jej reálnych rozhodnutí je čoraz menej financií napríklad pre SNG, alebo spomínanú Kunsthalle. Teraz realizuje kroky, ktoré v súvislosti s menšinami pripomínajú politiku poznačenú prvkami fašistickej, resp. klérofašistickej ideológie,“ píše iniciátor petície.

Štát a jeho politika sa pozná podľa neho podľa vzťahu k menšinám. Burlas upozorňuje, že Laššáková od nástupu do svojej funkcie nezískala žiadnu autoritu medzi ľuďmi z kultúry. „Práve naopak. Jej zotrvanie vo funkcii sabotuje to, čo by malo byť chápaním podstaty kultúry. Je najvyšší čas, aby nasledovala svojho českého kolegu, a pochopila, že zotrváva na mieste, na ktoré nemá mentálne ani profesionálne dispozície,“ píše.

Petíciu je možné podpísať na stránke peticie.com.

Podobná petícia za odvolanie Laššákovej za jej nekompetentnosť vznikla už minulý rok, keď ju podpísali napríklad aj Václav Mika, Milan Lasica či Juraj Kukura.