Hongkonská polícia zatkla mediálneho magnáta

Hongkonská polícia dnes zatkla mediálneho magnáta a kritika Pekingu Jimmyho Laie a ďalších dvoch prodemokratických aktivistov. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej trojica čelí obvineniu z nepovoleného zhromažďovania.

 

Lai, ktorý patrí k hlavným sponzorom hongkonského prodemokratického hnutia, bol podľa Cable TV a TVB News zatknutý vo svojom dome. Denník Apple Daily, ktorý spadá pod mediálnu spoločnosť Next Digital vedenú Jimmym Laie, uviedol, že magnát čelí obvineniu z účasti na nepovolenom pochode, ktorý sa uskutočnil vlani v auguste. Kvôli rovnakým obvineniam boli dnes podľa Cable TV zatknutí tiež aktivisti Lee Cheuk-yan a Yeung Sum. Hongkonská polícia uviedla vo vyhlásení, že viac informácií poskytne na tlačovej konferencii.

Zatykač prichádza po období relatívneho pokoja, ktorému predchádzali niekoľkomesačné protivládne protesty. Vlani 31. augusta sa v Hongkongu uskutočnili jedny z najtvrdších stretov medzi políciou a demonštrantmi. Poriadkové sily vtedy proti davu použili slzný plyn aj vodné delá, zatiaľ čo demonštranti hádzali zápalné fľaše.

Hongkonské úrady odvtedy za účasť na protivládnych demonštráciách zatkli viac ako 7000 ľudí, mnohí z nich čelia obvineniu z výtržníctva, za čo im hrozí až desaťročné väzenie. Koľko ľudí je stále vo väzbe, podľa Reuters nie je jasné.

Rozsiahle protivládne demonštrácie začali v Hongkongu vlani v júni na protest proti návrhu zákona, ktorý by umožňoval vydávanie ľudí podozrivých z trestných činov do pevninskej Číny. Demonštrácie postupne prerástli v požiadavky na všeobecnejšie demokratické reformy v bývalej britskej kolónii, ktorá sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu. Hongkong od prechodu pod čínsku správu funguje podľa princípu "jedna krajina, dva systémy". Ten má oblasti zaručovať demokratické zriadenie a autonómne výsady. Kritici tvrdia, že Čína tieto slobody postupne obmedzuje, čo Peking popiera.

Lai bol zatknutý už v roku 2014 po tom, čo odmietol opustiť prodemokratický protest v centre Hongkongu. Po zatknutí sa vzdal funkcie šéfredaktora Apply Daily. V rovnakom roku sa tiež dostal do hľadáčika hongkonského protikorupčného orgánu.

Mimovládna organizácia Hong Kong Democracy Council, ktorá sídli vo Washingtone, terajšie zatknutie Leia za očividný akt potláčanie politických slobôd zo strany hongkonskej vlády a Pekingu a vyzvala na okamžité prepustenie majiteľa médií a ďalších aktivistov.