Poľsko sa pokúsi obmedziť vplyv médií v cudzom vlastníctve

Poľsko sa pokúsi obmedziť vplyv médií v cudzom vlastníctve Foto: PiS

Poľsko sa bude snažiť vytvoriť pravidlá, ktoré by v krajine obmedzila pôsobnosť médií v cudzom vlastníctve.

 

Povedal to dnes predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Podľa neho by sa tak malo stať pred ďalšími parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na rok 2023, uviedla agentúra Reuters.

Strana Právo a spravodlivosť si dlhodobo sťažuje, že médiá v cudzom vlastníctve, ktorá v krajine pôsobí, sa miešajú do vnútorných záležitostí Poľska. V utorok Kaczyński vyhlásil, že "médiá v Poľsku by mala byť poľská".

Obvinenia z zasahovania sa znovu objavila počas kampane pred nedávnymi prezidentskými voľbami. Prezident Andrzej Duda, ktorý vo voľbách obhájil mandát, opakovane zahraničným médiám a médiám v cudzom vlastníctve pôsobiacim v Poľsku vyčítal, že šíri nepravdivé informácie.

Na otázku, či PiS pristúpi k reformám týkajúcim sa médií pred skončením svojho volebného obdobia, Kaczyński poľskému verejnoprávnemu rozhlasu povedal, že verí v skoré zavedenie reforiem.

"Pokúsime sa to urobiť oveľa rýchlejšie (než do konca nášho mandátu), prinajmenšom na legislatívnej úrovni. Úspech tohto procesu je ale spojený s mnohými zmenami, ktoré musíme prijať v našej krajine aj v medzinárodných vzťahoch," dodal šéf PiS.

Strana tvrdí, že akékoľvek nové zákony budú v súlade s pravidlami EÚ, čo by podľa Reuters mohlo snahy o zníženie vplyvu médií v cudzom vlastníctve v Poľsku skomplikovať. Strane Právo a spravodlivosť je tŕňom v oku okrem iného televízia TVN, ktorá patrí do americkej siete Discovery, či rôzne regionálne listy, z ktorých mnohé majú nemeckej vlastníkmi.

Jeden z predstaviteľov PiS tento týždeň agentúre Reuters povedal, že medzi zvažovanými možnosťami je odkúpenie regionálnych novín.