Bieloruský prezident hrozí vypovedaním zahraničných novinárov (VIDEO)

Bieloruský prezident hrozí vypovedaním zahraničných novinárov (VIDEO) Reprofoto youtube euronews

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes pohrozil vypovedaním zahraničných novinárov, ktorých obvinil, že pred augustovými voľbami hlavy štátu proti nemu podnecujú protesty. Mali by sa podľa neho namiesto toho venovať poľnohospodárskej úrode, informovala agentúra Reuters.

Lukašenko vládne krajine tvrdou rukou už 26 rokov a dovolil len málo prejavov nesúhlasu so svojím režimom. Teraz však čelia rastúcej nespokojnosti so stavom ekonomiky, s porušovaním ľudských práv a so zľahčujúcim prístupom 65 ročného prezidenta k pandémii covidu-19.

Dvaja z hlavných politických rivalov prezidenta, Sjarhej Cichanouski a Viktar Babaryka, boli uväznení a tretí, Valeryj Capkala, bol diskvalifikovaný, aby neohrozili zotrvanie Lukašenka v úrade hlavy štátu vo voľbách vypísaných na 9. augusta. Opozícia sa potom zomkla okolo manželky Cichanouského Svjatlany, ktorá sa rozhodla kandidovať miesto svojho manžela. V nedeľu ju do ulíc metropoly Minsku vyšlo podporiť na 5000 ľudí.

"Vyzývajú k nepokojom. Prečo to dovoľujete?" rozhorčoval sa podľa Reuters Lukašenko na zasadnutí vlády. Obvinil pritom médiá, že protesty proti nemu organizujú a hádžu na neho "špinu za špinou". "Nie je potrebné čakať na koniec volebnej kampane. Vyžeňte ich odtiaľto, ak nerešpektujú naše zákony a vyzývajú ľudí k Majdanom," hromžil prezident s narážkou na udalosti v Kyjeve, ktoré v roku 2014 viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

"Nech idú do polí, kde dnes prebieha skutočná bitka, boj o úrodu," vyhlásil Lukašenko. Podľa neho novinári "by mali fotografovať kombajny. Rozprávať o obyčajných ťažko pracujúcich ľuďoch, ktorí kŕmia našu krajinu. Zajtra všetci tí pisálkovia pobežia do obchodov kúpiť si chleba."

Bieloruská polícia minulý týždeň pozatýkala stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili protestov nasledujúcich potom, čo centrálna volebná komisia odmietla zaregistrovať niektorých kandidátov s očividnou snahou pomôcť tomu, aby sa Lukašenko udržal pri moci.