Jedom, ktorý otrávil Navaľného, ​​mohol byť novičok, píše Der Spiegel

Jedom, ktorý otrávil Navaľného, ​​mohol byť novičok, píše Der Spiegel Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Jedom, ktorý spôsobil otravu predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​mohol byť novičok. Napísal to dnes nemecký magazín Der Spiegel, ktorý na prípade spolupracoval s investigatívnym webom Bellingcat.

Štvrtkový kolaps Navaľného v lietadle z Tomska pripomína podľa nemeckého týždenníka svojím priebehom otravu bulharského obchodníka so zbraňami Emilijana Gebreva, ktorý bol podľa bulharskej prokuratúry v apríli 2015 otrávený "neidentifikovateľnou organofosforovou látkou". Prokuratúra vtedy uviedla, že Bulharsko v tom istom roku trikrát navštívil Rus menom Sergej Fedotov, a to v aj čase, kedy bol otrávený Gebrev.

Ruský portál Fontánka označil Fedotova za agenta ruskej vojenskej tajnej služby GRU a za osobu podozrivú aj v prípade otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v anglickom Salisbury. Toho podľa britských vyšetrovateľov v roku 2018 otrávili nervovo paralytickou látkou novičok, za páchateľa boli označení agenti GRU.

Bulharský zbrojár po incidente v Salisbury uviedol, že sa domnieva, že látka použitá proti nemu bola podobná novičoku. Gebrev aj Skripal otravu prežili, hoci s vážnymi zdravotnými problémami.

Navaľnyj, ktorý bol z Ruska prevezený na liečenie do Nemecka, sa už takmer týždeň nachádza v kóme. Lekári berlínskej kliniky Charité oznámili, že stopy v jeho organizme naznačujú možnosť otravy. Konkrétne látka, ktorá intoxikáciu spôsobila, zatiaľ ale známa nie je. Nálezy vraj nasvedčujú intoxikácii látkou brzdiacou účinok cholínesterázy, čo je enzým, ktorý je kľúčový pri prenose nervových impulzov v organizme. Medzi inhibítormi cholínesterázy patrí sarin a iné nervové látky, vrátane novičoku. Ruskí lekári vylúčili otravu s tým, že v krvi ani v moči nenašli stopy žiadnych toxínov.

Podľa nemeckého týždenníka nadviazali nemeckí lekári v prípadu Navaľnyj kontakt so svojimi bulharskými kolegami, ktorí vyšetrovali otravu Gebreva. Považujú totiž za možné, že otravu v oboch prípadoch spôsobila rovnaká látka.