Pred plánovaným pohrebom vydali príbuzným Navalného telo

Pred plánovaným pohrebom vydali príbuzným Navalného telo Foto: Facebook Alexej Navalnyj

Ruské úrady vydali príbuzným telo zosnulého ruského opozičníka Alexeja Navalného, ktorý má byť dnes pochovaný v Moskve. Uviedla to jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorá o niečo skôr upozornila na prieťahy v márnici. Pohrebné auto s Navalným teraz mieri do chrámu v štvrti Marjino na juhovýchodnom okraji ruskej metropoly.

Posledná rozlúčka s Navalným, ktorý vo februári vo veku 47 rokov podľa ruských úradov náhle zomrel vo väzení za polárnym kruhom, má začať o 12.00 SEČ.

"Alexejovo telo je odovzdané príbuzným a pohrebné vozidlo s ním čoskoro zamieri do chrámu," uviedla krátko pred 11:00 SEČ Jarmyšová. Zhruba pol hodiny predtým upozornila, že Navalného príbuzní dorazili do márnice už o 10:00 miestneho času (8:00 SEČ), telo im ale ruské úrady dlho nevydávali. Je podľa nej preto možné, že sa pieta o niečo oneskorí.

Cesta z márnice k chrámu Ikony Matky Božej trvá zhruba hodinu – pokiaľ sa nevyskytnú žiadne komplikácie, uviedol ďalší z Navalného spolupracovníkov Ivan Ždanov.

Kremeľ dnes varoval pred postihom za nepovolené zhromaždenia v deň pohrebu Navalného. "Upozorňujeme, že existuje zákon a ten je nutné dodržiavať. Akékoľvek nepovolené zhromaždenia porušia zákon. A tí, ktorí sa ich zúčastnia, ponesú zodpovednosť, opäť v súlade s platnými zákonmi," vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Podľa nej sa hovorcu vyjadrenia týkalo výziev, aby v deň pohrebu ľudia prišli k spontánne vytvoreným pamätníkom Navalného.

Poskytnúť hodnotenie Navalného ako politika hovorca odmietol. Dodal, že nemá čo povedať Navalnému rodine, napísala agentúra Reuters.