Šéf BBC zaviedol manuál pre správanie svojich zamestnancov na sieťach

Šéf BBC zaviedol manuál pre správanie svojich zamestnancov na sieťach Foto: BBC

Podľa nového šéfa britskej verejnoprávnej stanice BBC Tima Davieho by jej zamestnanci nemali na sociálnych sieťach "vyjadrovať súkromný názor na verejne preberanej otázky, politiku alebo kontroverzné témy".

Ak nové pravidlá nebudú dodržiavať, je vraj pripravený pristúpiť k disciplinárnym konaniam. Zamestnanci by najnovšie mali vo verejnej databáze uvádzať informácie o svojich príjmoch okrem samotnej BBC.

Stanica podľa nového vedenia musí dbať na to, aby vystupovanie BBC bolo objektívne a nestranné a vyhlásenie "súkromné ​​názory, nevyjadrujú názor BBC" uvedené na profile nestačí. Nové pravidlá podľa BBC platia pre všetkých zamestnancov a je jedno, či sociálne siete používajú na súkromné ​​alebo pracovné účely. Vzťahujú sa tiež na všetky formy vyjadrenia názoru, ako je sledovanie, reakcia, retweet alebo iné formy zdieľania.

Manuál pamätá aj na emotikony, ktoré môžu posunúť význam či vyjadriť názor u inak nestranného textu, a preto sa neodporúčajú. Apeluje aj na česť svojich zamestnancov. "Pamätajte, že vaša osobná značka na sociálnych sieťach je vždy menej dôležitá, než vaša zodpovednosť voči BBC," uvádza server BBC.

Manuál reaguje tiež na nedávnu kritiku niektorých vysoko postavených zamestnancov BBC, ktorí prijali zákazky zo súkromnej sféry. Doteraz si zamestnanci museli komerčné projekty nechávať posvätiť vedením BBC, ale výšku zárobku nebolo nutné zverejniť. Podľa Tima Davieho však môžu vysoké príjmy za tieto zákazky ovplyvniť nestrannosť moderátorov a novinárov.

BBC bude novo zverejňovať pre koho jej zamestnanci pracovali, či dostali odmenu a či bola vyššia ako 5000 libier (151.000 korún). Prvý výkaz vyjde v apríli 2021. Platy najväčších hviezd stanice už zverejňuje vo svojej výročnej správe.

O tom, že novým generálnym riaditeľom BBC sa stane jej dlhoročný zamestnanec Davie, sa rozhodlo v júni, do funkcie nový šéf nastúpil na začiatku septembra. Predtým Davie viedol BBC Studios, komerčné dcérsku spoločnosť, ktorá predáva relácie BBC a ďalšie britské programy do zahraničia.