Vo svete zomrelo kvôli covidu-19 aj viac ako 600 novinárov

Vo svete zomrelo kvôli covidu-19 aj viac ako 600 novinárov Ilustr. foto ÚVZ

Viac ako 600 novinárov vo svete zomrelo kvôli covidu-19. Uviedla to podľa agentúry AFP švajčiarska organizácia Press Emblem Campaign (PEC), ktorá zároveň vyzvala na prednostné očkovanie ľudí z médií.

Organizácia, ktorú v Ženeve roku 2004 založila skupina novinárov z niekoľkých krajín, zdôraznila, že nie je možné rozlíšiť, ktorí žurnalisti sa nakazili pri výkone povolania a ktorí v súkromí.

"Kvôli svojmu povolaniu sú novinári, ktorí sa vydávajú pre informácie do terénu, vírusu obzvlášť vystavení. Niektorí z nich, najmä tí nezávislí a fotoreportéri, nemôžu pracovať iba z domovu," uviedol vo vyhlásení šéf PEC Blaise Lempen.

Organizácia tiež požaduje, aby sa s novinármi zaobchádzalo ako s pracovníkmi v prvej línii a aby mohli na svoju žiadosť prioritne dostávať vakcíny proti koronavírusu.

Podľa štatistík PEC zomrelo od vlaňajšieho marca na covid-19 najmenej 602 novinárov, pričom viac ako polovica obetí (303) pripadá na Latinskú Ameriku. Nasledujú Ázia s 145 mŕtvymi, Európa s 94, Severná Amerika (32) a Afrika (28).

PEC upozorňuje, že skutočný počet obetí covidu-19 medzi novinármi je určite vyšší, pretože príčina úmrtia nie je vždy upresnená alebo úmrtie nie je oznámené a v niektorých krajinách nie je možné získať spoľahlivé informácie.

Krajinou s najväčším počtom zomrelých nakazených novinárov je juhoamerické Peru. Tamojšie združenie novinárov uvádza, že zomrelo 93 peruánskych žurnalistov s covidom-19. Brazília je na druhom mieste s 55 zomrelými. Nasledujú India (53), Mexiko (45), Ekvádor (42) a Bangladéš (41). V Spojených štátoch si covid-19 údajne medzi zástupcami médií vybral 31 obetí. Najviac zasiahnutou európskou krajinou je z tohto hľadiska Talianska s 37 úmrtiami medzi infikovanými novinármi.

Organizácia Press Emblem Campaign, ktorá vystupuje na ochranu novinárov a ich práv, vychádzala z informácií miestnych médií, národných novinárskych združení a svojich regionálnych spravodajcov.