Vojvodkyňa Meghan uspela na súde so žalobou na bulvár za zverejnenie jej súkromného listu

Manželka britského princa Harryho Meghan zaznamenala čiastkový úspech so žalobou na vydavateľa bulvárneho denníka Mail on Sunday, ktorý zverejnil jej súkromný list otcovi. Sudca dnes v skrátenom konaní rozhodol, že zverejnenie úryvkov listu bolo "zjavne prehnané, a preto nezákonné", uviedla agentúra Reuters.

Tridsaťdeväťročná vojvodkyňa zo Sussexu zažalovala spoločnosť Associated Newspapers potom, čo Mail on Sunday vo februári 2019 zverejnil v piatich článkoch ručne písaný list jej otcovi Thomasovi Merkleovi z augusta 2018. List vojvodkyňa napísala po svadbe s britským princom v roku 2018. Médiu list odovzdal sám Markle, s ktorým vojvodkyňa nemá dobré vzťahy.

Sudca Mark Warby dnes konštatoval, že denník porušil právo Meghan na súkromie. "Žalujúca strana mala dôvodné očakávania, že obsah listu zostane súkromný. Články v Mailu boli s týmto očakávaním v rozpore," uviedol.

Obhajcovia bývalej herečky tvrdili, že zverejnenie "osobného a citlivého" listu bolo útokom na "jej súkromný život, jej rodinu a jej korešpondenciu". Majiteľ denníka naopak argumentoval, že vojvodkyňa počítala s tým, že list sa zverejní a že išlo o súčasť jej mediálnej stratégie.

Warby ďalej uviedol, že v marci sa bude konať ďalšie pojednávanie, ktoré určí "ďalšie kroky" v súvislosti so žalobou. Časť žaloby týkajúca sa údajného porušenia autorského práva zverejnením listu sa podľa neho bude musieť rozhodnúť v riadnom súdnom procese.

Princ Harry a jeho manželka Meghan mali problémy s bulvárom opakovane. V roku 2019 napríklad princ podal žalobu na vydavateľa britského bulvárneho denníka The Sun kvôli údajnému nelegálnemu odpočúvaniu telefónnej hlasovej schránky.