Investigatívna novinárka dostala medzinárodnú cenu za odhalenie väzieb medzi talianskou mafiou a slovenskou vládou

Investigatívna novinárka dostala medzinárodnú cenu za odhalenie väzieb medzi talianskou mafiou a slovenskou vládou Reprofoto youtube Denník N

Medzinárodné centrum pre novinárov (ICFJ) udelilo ocenenie českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej za prácu v kauze odhaľujúcej väzby medzi talianskou mafiou a slovenskou vládou, na ktorej sa podieľala sa zavraždeným slovenským novinárom Jánom Kuciakom. "Bola to tímová práca, bez ostatných by to nešlo," povedala ČTK Holcová, ktorá ocenila nasadenie slovenských novinárov v kauze.

Pavla Holcová, ktorá je zakladateľkou českého portálu investigace.cz a držiteľkou mnohých ďalších ocenení, po vražde Kuciaka v roku 2018 pokračovala v investigatívnej práci, a podľa ICFJ tak prispela k pádu vtedajšej slovenského vlády.

Podrobnosti: Trošková bola v intenzívnom kontakte so zločincom Vadalom aj keď robila pre Fica

Holcová sa stala druhou Češkou, ktorá prestížne ocenenie ICFJ Knight International Journalism Award získala. V roku 2001 ho dostal Adam Komers, vtedajší pracovník Českej televízie.

ICFJ tento rok ocenilo aj brazílsku novinárku Nataliu Lealovou a to za vedenie projektu na overovanie tvrdenia, vďaka ktorému sa jej a jej tímu podarilo odhaliť dezinformácie šírené okrem iného brazílskym prezidentom Jair Bolsonarom.

"Tieto ženy nám ukazujú, ako žurnalistika napĺňa svoje dve najzásadnejšie funkcie: poskytuje životne dôležité informácie tvárou v tvár masívnym dezinformáciám a stavia vládnych činiteľov k zodpovednosti skrze nebojácne investigatívne spravodajstvo," uviedla na adresu ocenených predsedníčka ICFJ Joyce Barnathanová. "Natália a Pavla čelili kvôli odhaleniu pravdy útokom a ani jedna z nich neustúpila," dodala.