Niektoré európske denníky odmietli zverejniť inzerát podpísaný Orbánom, Hospodárske noviny či MF Dnes ho zverejnili

Niektoré európske denníky odmietli zverejniť inzerát podpísaný Orbánom, Hospodárske noviny či MF Dnes ho zverejnili Zdroj: HN, De Standaard

Niektoré európske noviny odmietli zverejniť celostránkový platený inzerát podpísaný maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej médiá svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že nechcú dávať priestor politikovi, ktorý podkopáva ľudské práva a slobodu tlače. Medzi denníky, ktoré reklamu naopak publikovali, patria napríklad slovenské Hospodárske noviny či český denník MF DNES.

"Bola to inzercia, ako akákoľvek iná," povedal pre Omediach.com šéf vydavateľstva Mafra Slovakia, ktoré vydáva aj Hospodárske noviny, Vladimír Mužík.

Jednostranová inzercia prezentuje návrhy Maďarska týkajúce sa európskej dvadsaťsedmičky. Text s titulkom "O budúcnosti Európskej únie" má sedem bodov, v ktorých sa okrem iného uvádza: "V Bruseli sa buduje superštát, ku ktorému nikto nedal mandát. Hovoríme nie európskemu impériu." Ďalej sa stavia proti užšej európskej integrácii a varuje pred "nebezpečnými výzvami" v podobe masovej migrácie a pandémie. "Ukázalo sa, že Európsky parlament je slepou uličkou: zastupuje iba svoje ideologické a inštitucionálne záujmy. Je potrebné posilniť úlohu národných parlamentov," uvádza inzerát zakončený Orbánovým podpisom.

Šéfredaktor denníka The Times of Malta, ktorý sa rozhodol inzerát nezverejniť, vo štvrtok podľa Reuters uviedol, že Orbánova vláda "vyhlásila vojnu maďarskej slobodnej tlači". "Nebudeme sa nečinne prizerať, ako to využíva inde," vyhlásil šéfredaktor Herman Grech. Priestor tejto inzercii odmietol poskytnúť aj belgický denník De Standaard, ktorý namiesto toho zverejnil svoju celostránkovú inzerciu vo farbách dúhy, teda symbolu práv komunity LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb). "Drahý Viktor Orbán, zákony by nikdy nemali oddeľovať lásku od lásky," píše sa v reklame. Šéfredaktor denníka potom označil za "hrubé porušovanie ľudských práv" maďarský zákon dotýkajúci sa homosexuálov.

Jeden z najväčších švédskych denníkov Dagens Nyheter pristúpil k inzercii obdobne. Miesto jej publikovania požiadal o rozhovor s maďarským premiérom, uviedol jeho šéfredaktor Peter Wolodarski na twitteri. Reklamu nezverejnili ani dva belgické denníky La Libre Belgique a De Morgen.

Inzercia sa podľa Reuters naopak objavila vo francúzskom denníku Le Figaro, španielskom dennku ABC, dánskom Jyllands-Posten, českej MF DNES a slovenských Hospodárskych novinách. Maďarská vláda agentúre Reuters neoznámila, koľko médií s inzerátom oslovila a koľko z nich súhlasilo s jeho zverejnením. "Inzerát je pre nás spôsob, ako jasne a jednoducho oznámiť to, čo si myslíme, že je správne pre budúcnosť EÚ," povedal agentúre hovorca kabinetu.

Na euroskeptika Orbána, ktorého budúci rok čakajú parlamentné voľby, sa minulý týždeň na summite EÚ zniesla kritika od mnohých európskych lídrov kvôli nedávno schválenému zákonu, ktorý v Maďarsku zakazuje medzi mladými ľuďmi šírenie materiálov zobrazujúcich homosexualitu alebo zmenu pohlavia. Kabinet pod vedením konzervatívneho premiéra tvrdí, že sa tak snaží chrániť deti. Kritici oponujú, že stigmatizuje komunitu LGBT.

Je to jeden z mnohých sporov medzi EÚ a Budapešťou, medzi ktoré patria napríklad rozdielné pohľady na prístup k utečencom. Europoslanci, Európska komisia i niektoré členské štáty EÚ tiež dávajú dlhodobo najavo obavy, že Orbánova vláda v Maďarsku obmedzuje nezávislosť justície, médií či akademickej slobody. Budapešť námietky odmieta.