Bieloruské úrady zablokovali spravodajský web kvôli zmienke o zabitom príslušníkovi KGB

Bieloruské úrady dnes v rámci ťaženia proti nezávislým médiám v krajine zablokovali ďalší spravodajský server. Web bieloruského vydania ruského denníka Komsomolskaja Pravda sa podľa šéfredaktora previnil tým, že "nevhodne" informoval o incidente, pri ktorom bol zastrelený opozičník a súčasne aj príslušník tajnej služby KGB. Informovala o tom agentúra AP.

Bieloruské úrady v utorok oznámili, že pri záťahu v bytovom dome v Minsku bol zastrelený jeden príslušník KGB. V "odvete" potom prišiel o život muž, ktorý na príslušníkov tajnej polície začal paľbu. Podľa agentúry Belta žili v byte "členovia extrémistické skupiny s väzbami na opozíciu". Žena zastreleného muža bola zatknutá.

Server bieloruskej Komsomolskej Pravdy bol zablokovaný niekoľko hodín po tom, čo o prestrelke v Minsku informoval. Podľa šéfredaktora Uladzimira Sungorkina server zverejnil komentár priateľa zabitého podporovateľa opozície, ktorý ho označil ako dobrého človeka, ktorý vždy hájil pravdu.

Záťah sa podľa bieloruského vyšetrovacieho výboru odohral v rámci pátrania po "jedincoch zapojených do teroristických aktivít". Týmto jazykom bieloruské úrady v minulosti opakovane označovali demonštrantov či osoby vyjadrujúce odpor voči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, pripomenula agentúra Reuters.

Opozičný server Naša Niva už v utorok uviedol, že člena bieloruskej KGB zastrelil a následne sám prišiel o život 32-ročný programátor Andrej Zelcer, ktorý pracoval pre americkú IT firmu EPAM. Poradca bieloruskej opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouské Franak Viačorka na twitteri uviedol, že "podporoval demokratické hnutie v Bielorusku" a že informácie o jeho americkom občianstve sa nepotvrdili.

Vlani v lete vypukli v Bielorusku rozsiahle demonštrácie proti vyhláseniu Lukašenka za víťaza prezidentských volieb. Opozícia je presvedčená, že hlasovanie sprevádzali podvody a že skutočnou víťazkou bola Cichanouská. Lukašenko postupne protesty tvrdo potlačil a väznením svojich odporcov sa snaží v krajine umlčať všetok nesúhlas.

Bieloruský IT sektor bol podľa Reuters jednou z hnacích síl masových protestov proti sfalšovaniu minuloročných prezidentských volieb. Konateľ bieloruskej pobočky firmy EPAM bol signatárom otvoreného listu, ktorý vyzýval na prepustenie politických väzňov a opakovanie hlasovania.