Už je možné posielať príspevky do 18. ročníka Novinárskej ceny

Už je možné posielať príspevky do 18. ročníka Novinárskej ceny Ilustr. foto: OSF

Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) vyhlásila ďalší ročník Novinárskej ceny. Už po osemnástykrát odborná porota ocení slovenskú žurnalistiku v 13 žánrových a šiestich špeciálnych kategóriách.

Súťaž je určená pre novinárov z printových, audiovizuálnych a online médií, ale aj pre občanov publikujúcich príspevky vo forme blogov, článkov na sociálnych sieťach alebo podcastov bez profesionálnej podpory redakcie či vydavateľstva.

„V Nadácii otvorenej spoločnosti si veľmi vážime prácu našich novinárok a novinárov a ich prínos pre udržanie demokracie, slobody prejavu a nezávislosti médií. Sme veľmi vďační, že máme už 18 rokov možnosť aspoň symbolicky oceniť ich prácu a vyzdvihnúť to najlepšie, čo slovenská žurnalistika ponúka," , povedala Andrea Erdősová, správkyňa Nadácie otvorenej spoločnosti. "Sme radi, že môžeme odovzdávať ocenenie aj v kategórii neprofesionálnej žurnalistiky a objaviť nové talenty. Myslím si, že je veľmi dôležité pripomínať si, ako objektívne spravodajstvo v našej spoločnosti nebolo vždy samozrejmosťou,“ dodala správkyňa nadácie.

Porota bude hodnotiť práce v 13 žánrových a 6 špeciálnych kategóriách. Práce v jednotlivých kategóriách budú hodnotiť viacčlenné odborné poroty, špeciálne ceny bude vyhodnocovať Rada súťaže. Verejnosť sa bude môcť zapojiť do hodnotenia v špeciálnej kategórii Česko-slovenská cena verejnosti.

Andrea Erdősová zároveň zdôraznila, že hoci OSF je vyhlasovateľom Novinárskej ceny, o víťazoch rozhoduje nestranná porota zložená z nezávislých odborníkov v daných kategóriách. "Takto zaručujeme, že tí najlepší z najlepších budú vybraní nestranne, čo najobjektívnejšie podľa hlasovania jednotlivých porôt.“

Príspevky bude možné do súťaže posielať pomocou online formulára na www.novinarskacena.sk. Prihlásiť ich môžu autori, redakcie, odborné organizácie či široká verejnosť.

Posledný termín na poslanie prihlášok je utorok 1. 3. 2022 do polnoci. Slávnostné odovzdávanie cien je naplánované na máj 2022.