Odhalenie historika: Známy francúzsky novinár bol špiónom československej ŠtB

Odhalenie historika: Známy francúzsky novinár bol špiónom československej ŠtB Titulka L´obs

Jeden z významných redaktorov francúzskeho satirického časopisu Le Canard enchaîné pracoval v 60. rokoch minulého storočia pre Štátnu bezpečnosť komunistického Československa ako špión. S tvrdením prišiel teraz časopis L'Obs na základe zistení českého historika Jána Koura z Ústavu svetových dejín Univerzity Karlovej. Jean Clémentin údajne posielal štátnej bezpečnosti informácie o dianí na Západe a v časopise tiež zverejnil falošné správy koncipované československou tajnou službou.

Štátna bezpečnosť zaregistrovala Clémentina v roku 1957 ako agenta s krycím menom Pipa. Do roku 1969 potom Clémentin odovzdal okolo 300 správ na 270 stretnutiach vo Francúzsku i v ďalších krajinách. Podľa časopisu L'Obs ho ŠtB vyslala aj do Londýna a do Bonnu, aby tam získal spravodajsky cenné informácie.

Novinár, ktorý používal pseudonym Jean Manan, odišiel do dôchodku v roku 1989. Dnes má 98 rokov a za vtedajšie činy mu z právneho hľadiska nič nehrozí, píše AFP. Francúzske úrady ho síce zo špionáže podozrievali, ale nikdy proti nemu nezakročili.

Clémentin predtým potvrdil, že mal sympatie k východoeurópskym režimom, významnou motiváciou bola preňho vidina peňazí, ktoré mu pomohli financovať jeho nákladný životný štýl, dve manželky a údajne päť mileniek, píše L'Obs citovaný AFP. "Za prvých päť rokov aktívnej spolupráce mu jeho styčný dôstojník vyplatil 23.600 frankov, čo by dnes zodpovedalo asi 40.000 eur."