O kauze Janka a Fico píše šéfredaktorka, Fico podáva žalobu

O kauze Janka a Fico píše šéfredaktorka, Fico podáva žalobu

Premiér po tom, ako vo štvrtok požiadal o ospravedlnenie od Plus Jeden Ďeň, dnes sa rozhodol na denník podať žalobu. Poprel informáciu denníka, že bol so sekretárkou Janou Halászovou 6. augusta v bare v Chorvátsku.

 

 

Denník sa neospravedlnil. Naopak, priamo šéfredaktorka denníka Nancy Závodská píše podrobnosti, ako sa k informácií dostali. Podľa jej článku redakcia verí skôr svojmu informátorovi, ktorého cituje, ale nemenuje, ako premiérovi. Neznámy návštevník baru v Chorvátsku poskytol redakcii málo zreteľnú fotku, na ktorej má byť podľa jeho slov premiér so svojou sekretárkou Janou Halászovou a jeho svedectvo. To je všetko, o čo sa šéfredaktorka v svojom článku "Bolo to takto," opiera.
"Svedok, ktorý premiéra spolu s jeho sekretárkou a ďalšími ľuďmi v Chorvátsku videl, síce nie je ktovieaký fotograf (o čom svedčí aj nie veľmi kvalitná fotografia Fica a Janky v spomínanom bare), zato však pamäť má veľmi dobrú," píše šéfredaktorka v článku A teraz pravdu! Premiér Fico, sekretárka Janka a barová story na Jadrane. A prináša vyjadrenia anonymného zdroja, ktorí opisuje, že premiéra videl dvakrát.

Odporúčam aj: Fico žiada od novín ospravedlnenie za článok "S Jankou v bare na pláži"


Predseda vlády sa rozhodol podať žalobu na vydavateľstvo za články v Plus Jeden Deň zo včera a dnes. „Svojím dnešným vydaním sa denník sám usvedčil, že žiadna fotografia, ktorá údajne zachytáva premiéra v sprievode spomínanej pracovníčky Úradu vlády SR v Chorvátsku, neexistuje. Na podporu svojho vykonštruovaného príbehu dnes používa už len údajné vyjadrenie človeka, ktorý ani nemá svoje meno. Ide o štandardnú nekalú praktiku bulváru, keď si redakcia alebo vymyslí vyjadrenia fiktívneho človeka, alebo konkrétnemu človeku zaplatí za vyjadrenie, ktoré potrebuje počuť," píše tlačový odboru Úradu vlády.

A v stanovisku pridáva údajnú skúsenosť manželky premiéra. "Pre dokreslenie pracovných metód tohto vydavateľstva uvádzame situáciu, ku ktorej došlo predvčerom v jedálni Právnickej fakulty Univerzity Komenského. K manželke predsedu vlády, ktorá tu pracuje a práve bola s kolegami na obede, si prisadla redaktorka uvedeného denníka a začala ju obťažovať a klásť jej otázky na túto bulvárnu tému. Svedčí to o tom, že vydavateľstvo Spoločnosť 7 plus chce už za každú cenu živiť túto od začiatku bulvárnu tému. Budeme v tejto súvislosti veľmi zvedaví na predloženie dôkazov vymysleného príbehu denníka, vrátane údajného nemenovaného svedka, počas súdneho procesu o žalobe na ochranu osobnosti. Po tom, čo denník nevyhovel žiadosti predsedu vlády SR o ospravedlnenie sa, sú v tomto momente právne kroky jediným legitímnym prostriedkom na jeho ochranu."