Penta prehrala súd s Denníkom N

Penta prehrala súd s Denníkom N Foto: Denník N

Denník N sa nemusí ospravedlniť Pente za článok Prečo sa Pente oplatí vlastniť malú zdravotnú poisťovňu?

 

 

V utorok o tom rozhodla sudkyňa okresného súdu v Bratislave Silvia Gandelová. Právnik Penty zatiaľ nevedel povedať, či sa odvolajú – majú na to 15 dní, informáciu priniesol Denník N.
Finančnej skupine sa nepáčil komentár Konštantína Čikovského o poisťovni Dôvera. Komentár obsahuje podľa finančnej skupiny Penta nepravdivé tvrdenia.

Komentár reagoval na fakt, že Penta kúpila aj druhú polovicu zdravotnej poisťovne Dôvera, a vysvetľuje, prečo môže byť transakcia pre Pentu výhodná.

„Článok je uvedený v časti ‚Komentáre', avšak autor v ňom nevyjadruje len svoj názor, ale uvádza v ňom skutkové tvrdenia, ktoré sú samy osebe prezentované ako kategorické a nesporné fakty. Takýto spôsob spracovania skutkových tvrdení je v rozpore s etickými pravidlami žurnalistiky," citoval Denník N právnika Penty Martina Škublu.

Pente prekážala v článku napríklad veta: „Hoci Široký a ďalší známi Roberta Fica vlastnili polovicu akcií Dôvery a spolu s Pentou z nej povyťahovali mimo oficiálneho zisku minimálne 400 miliónov eur, nemali vplyv na riadenie firmy." Skupina tiež namieta proti tvrdeniu, že má kde skryť zisky – napríklad prelievaním do svojich zdravotných zariadení.

Sudkyňa podľa Denníka N rozhodla, že výroky v článku nie sú skutkovými tvrdeniami, ale hodnotiacimi úsudkami, a preto Pente so žiadosťou opravy nevyhovie. V jednom výroku, ktorý sa týka podielu Širokého v Dôvere, sa podľa nej dá uvažovať o skutkovom tvrdení, no netýka sa navrhovateľa, teda Penty.

Skupina Penta podala na Denník N aj ďalších päť žalôb za texty o jej podnikaní v zdravotníctve a v zbrojárstve.

Penta sama je vlastníkom médií. Pod jej mediálnu skupinu News and Media Holding patrí vydavateľstvo Trend Holding, Centrum Holdings a spoločnosť Namav, ktorej je investorom, vlastní 45 percent vydavateľstva Petit Press.