Ruský cenzúrny úrad nariadil médiám odstrániť výrazy, ako je invázia

Ruský cenzúrny úrad nariadil médiám odstrániť výrazy, ako je invázia Foto: Facebok V. Putin

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor nariadil niektorým médiám v krajine, aby odstránila zmienky, ktoré opisujú vojenský útok Ruska na Ukrajinu ako "inváziu", "útok" alebo "vyhlásenie vojny". Informovala o tom dnes agentúra AFP, podľa ktorej úrad médiám pohrozil zablokovaním a vysokými pokutami.

 

Medzi desiatkou médií, ktoré varovania od Roskomnadzoru dostali, sú napríklad stanice Dožď, rádio Echo Moskvy, web Mediazona alebo denník Novaja gazeta, ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov vlani dostal spoločne s filipínskou žurnalistkou Máriou Ressaovou Nobelovu cenu za mier.

Roskomnadzor ich viní okrem iného zo šírenia nepresných informácií o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o civilných obetiach.

"Zdôrazňujeme, že aktuálne a spoľahlivé informácie majú iba oficiálne ruské zdroje," uviedol Roskomnadzor. Moskva oficiálne označuje inváziu na Ukrajine ako "zvláštnu vojenskú operáciu" určenú na udržanie mieru.

Kremeľ tvrdí, že cieľom Ruska je demilitarizovať Ukrajinu, aby nepredstavovala hrozbu pre Rusko, a očistiť ju od "nacistov". Moskva zatiaľ neposkytla žiadne informácie o ruských stratách za súčasnej invázie. Kyjev tvrdí, že nepriateľovi spôsobil ťažké straty.

Ruská vláda sa snaží prísne kontrolovať informácie o vojne na Ukrajine a zabrániť prejavom protivojnových nálad v krajine, poznamenala stanica Rádio slobodná Európa/Rádio sloboda (RFE/RL). Podľa mimovládnej organizácie OVD-Info zadržala ruská polícia v prvých dvoch dňoch po začatí invázie na Ukrajinu v 60 ruských mestách viac ako 1800 ľudí, ktorí protestovali proti vojne.