V oblasti bojov blízko Kyjeva bol zabitý známy fotograf Maksym Levin

V oblasti bojov blízko Kyjeva bol zabitý známy fotograf Maksym Levin Facebook Maks Lewin/Evgeniy Datsenko

V oblasti bojov severne od Kyjeva zomrel ďalší novinár. Ukrajinský dokumentarista a fotograf Maksym Levin pracoval okrem iného aj pre britskú stanicu BBC či agentúry Reuters a AP. Informoval o tom dnes server lb.ua, podľa ktorého bol Levin takmer tri týždne nezvestný.

 Štyridsaťročný Levin bol naposledy videný 13. marca, keď sa vydával spolu so sprievodom do obce Huta-Mežyhirska s cieľom zdokumentovať tu následky ruskej agresie. Kontakt s ním sa potom prerušil. Neskôr vyšlo najavo, že v oblasti, kam sa dvojica chystala, vypukli boje medzi ukrajinskými a ruskými vojskami.


Polícia teraz oznámila, že v piatok našla pri Hute-Mežyhirskom Levinovo telo. Jeho blízki doteraz dúfali, že mohol padnúť do ruského zajatia. Telo vojaka a bývalého fotografa Oleksija Černyšova, ktorý Levina sprevádzal, objavené nebolo.

Väčšina Levinových dokumentárnych projektov sa týkala bojov, ktoré vypukli na východe Ukrajiny v roku 2014. "Každý ukrajinský fotograf sníva o tom, že urobí fotografiu, ktorá zastaví vojnu," citoval ho server lb.ua, pre ktorý desať rokov pracoval. Jeho snímky publikovalo mnoho západných médií.


V polovici marca neďaleko Kyjeva Rusi zabili írsko-francúzskeho kameramana americkej stanice Fox News Pierra Zakrzewského a miestnu spolupracovníčku tímu Oleksandru Kuvšynovú, reportér Benjamin Hill bol ťažko ranený. Na Ukrajine tiež prišiel o život americký filmár Brent Renaud. Podľa úradov ho zabila ruská paľba. Zranenie vtedy pri rovnakom incidente v meste Irpin utrpel jeho kolega Juan Arredondo.


Od začiatku vojny na Ukrajine bolo podľa údajov, ktoré minulý týždeň zverejnila ukrajinská generálna prokuratúra, zabitých 12 novinárov a ďalších desať ich bolo zranených. Celkom 56 zástupcov médií bolo podľa ukrajinských vyšetrovateľov vystavených trestným činom zo strany ruských inváznych síl, z toho 15 bolo cudzincov.