Tomáš Bella novým zástupcom šéfredaktora v SME

Foto: archív autora Foto: archív autora

Zakladateľ a šéf systému spoplatňovania webu Piano sa vracia do SME.

Tomáš Bella o pár dní nastupuje na pozíciu zástupcu šéfredaktora. „Mojou úlohou bude zo začiatku najmä priniesť do novín aj na web nové žánre a viac rozsiahlejších, analytickejších textov," povedal pre Omédiách.com Bella.

Bella založil spoločnosť Piano, ktorá na Slovensku od roku 2011 a postupne vo viacerých ďalších krajinách spustila systém spoplatňovania obsahu. Po dvoch rokoch končí na pozícii generálneho riaditeľa firmy. Podiel v spoločnosti si nechá.

„Piano v súčasnosti vstupuje do novej fázy rozvoja, keď sme v priebehu augusta a začiatkom septembra podpísali prvé zmluvy na implementáciu systému spoplatnenia pre viacero vydavateľstiev v západnej Európe. Rozhodol som sa preto v októbri odovzdať vedenie firmy kolegom, ktorí majú predpoklady ďalej rozvíjať najmä aktivity firmy v zahraničí," povedal pre Omédiách.com. Bella naďalej v Piane ostáva, na pozícii člena predstavenstva a spolumajiteľa.

Tomáš Bella vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Internetu sa profesionálne začal venovať v roku 1997 ako reportér, do SME nastúpil v roku 2000 ako redaktor prílohy Počítače, do roku 2008 bol jej vedúcim redaktorom. Venoval sa najmä dopadom nových technológií na spoločnosť.

Od februára 2007 do júna 2009 bol šéfredaktorom SME.sk, neskôr zástupcom riaditeľa SME.sk. Zodpovedal najmä za stratégiu rozvoja nových služieb, obsah tvorený používateľmi, použiteľnosť a informačnú architektúru webov. Bol autorom blog.sme.sk a viac než desiatky ďalších internetových služieb. Odborný web journalism.co.uk ho v roku 2010 zaradil ako jedného z dvoch ľudí zo strednej a východnej Európy do zoznamu 50 najvplyvnejších inovátorov v nových médiách.