Na Ukrajine zomrela pri ostreľovaní známa ukrajinská novinárka a blogerka

Na Ukrajine zomrela pri ostreľovaní známa ukrajinská novinárka a blogerka Facebook Sergiy Tomilenko

Pri ostreľovaní dediny Ševčenkove v Kyjevskej oblasti zomrela ukrajinská novinárka Oksana Hajdarová, ktorá bola známa svojou kritikou Kremľa na sociálnych sieťach. Novinárka a blogerka zomrela 11. alebo 12. marca spoločne so svojou matkou, správa o jej úmrtí sa ale objavila až teraz, napísala dnes ukrajinská agentúra Unian.

O úmrtí novinárky na facebooku napísal šéf ukrajinského zväzu novinárov Serhij Tomilenko a vyjadril úprimnú sústrasť jej blízkym.

Hajdarová písala na historické témy a na sociálnych sieťach publikovala pod pseudonymom Ruda Pani. Podľa Tomilenka vo svojich textoch odsudzovala "imperiálne ambície ruského vedenia" a jeho snahy ovládnuť Ukrajinu.

Publicistka sa narodila v Kyjeve, neskôr žila so svojím manželom a synom v Moskve. Po začiatku vojny sa vrátila na Ukrajinu, aby bola nablízku svojej matke.

Krátko pred smrťou zverejnila správu na Twitteri, v ktorej napísala: "Od včera nemáme svetlo, internet ledva žije. Rusi nedovolia nikomu odísť, strieľajú na autá a dokonca aj na bicykle, v domoch môžete len ticho sedieť. Humanitárna katastrofa je otázkou maximálne mesiaca. Odstraňujem Twitter, dúfam, že sa ešte uvidíme. Všetko bude Ukrajina!"

Na Ukrajine za dva a pol mesiaca ruskej invázie zomrelo už niekoľko ukrajinských aj zahraničných novinárov. V polovici marca ruskí vojaci v Irpini zastrelili novinárov denníka The New York Times Brenta Renauda, ​​ktorý ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Nedlho potom Rusi neďaleko Kyjeva zabili írsko-francúzskeho kameramana americkej stanice Fox News Pierrea Zakrzewského a miestnu spolupracovníčku tímu Oleksandru Kuvšynovú. Priamo v Kyjeve zomrela 23. marca pri ostreľovaní ruská novinárka Oxana Baulinová, ktorá pracovala pre opozičný portál The Insider. Koncom marca taktiež v Kyjeve zomrela pri raketovom údere na obytný dom ukrajinská spolupracovníčka Rádia Svoboda Vira Hyryčová. Obetí vojny na Ukrajine medzi žurnalistami bolo ale viac. Denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na údaje generálnej prokuratúry a ministerstva kultúry začiatkom apríla napísal, že od začiatku ruskej agresie zomrelo na Ukrajine 18 novinárov a že ďalší boli zranení alebo unesení.