Plán prevzatia Twitteru je pozastavený, Musk chce objasniť podiel falošných účtov

Plán prevzatia Twitteru je pozastavený, Musk chce objasniť podiel falošných účtov Reprofoto youtube Impetos

Plán prevzatia internetovej spoločnosti Twitter zhruba za 44 miliárd dolárov, ktoré za podnik ponúkol šéf americkej spoločnosti Tesla Elon Musk, je pozastavený. Musk to uviedol na svojom twitterovom účte. Chce najprv podrobnosti k podielu falošných a spamových účtov a uistiť sa, že tvoria menej ako päť percent všetkých účtov. Musk ale neskôr v ďalšom tweete napísal, že o prevzatie firmy Twitter stále stojí. Jej výkonný riaditeľ Parag Agrawal uviedol, že spoločnosť musí byť pripravená na rôzne scenáre.

Akcie Twitteru na Muskove prvé oznámenie zareagovali prepadom zhruba o 20 percent, než stratu zmiernili. Krátko po začatí obchodovania na burze v New Yorku strácali okolo 11 percent a ich cena sa pohybovala v blízkosti 40 dolárov. Nachádzala sa tak zhruba 14 dolárov pod úrovňou Muskovej ponuky.

"Dohoda o Twitteri bola dočasne pozastavená, pokiaľ nebudú k dispozícii podrobnosti podporujúce výpočet, že spamové/falošné účty skutočne predstavujú menej ako päť percent užívateľov," napísal Musk, ktorý je najbohatším človekom na svete. Na menej ako päť percent odhadol počet falošných a spamových účtov začiatkom mája sám Twitter.

Analytik Dan Ives zo spoločnosti Wedbush označil Muskov tweet o dočasnom pozastavení dohody za bizarný. Tweet by podľa neho mohol viesť k úvahám o tom, že Musk sa chystá z dohody vycúvať, alebo sa snaží o dojednanie nižšej kúpnej ceny. Ives tiež uviedol, že spôsob, akým sa Musk k dohode vyjadruje, je veľmi znepokojujúci. "Z celej tejto dohody sa stáva cirkusová šou s mnohými otázkami a žiadnymi konkrétnymi odpoveďami ohľadom toho, ako bude dohoda pokračovať," dodal.

Podobne situáciu hodnotila analýza spravodajského webu Axios, podľa ktorej "toto len umocňuje špekulácie, že Musk trpí výčitkami nakupujúceho". Komentátor agentúry Bloomberg Matt Levine zase poznamenal, že nič také ako "dočasné pozastavenie dohody" o nákupe neexistuje. "Zástupy bankárov a právnikov a zamestnancov Twitteru... pracujú na naplnení jeho (Muskových) právnych povinností, aby bola dohoda dokončená. (...) To nemôže len tak 'dočasne odstaviť'," napísal.

Šéf Twitteru Agrawal neskôr povedal, že stále počíta s realizáciou dohody, ale "musíme byť pripravení na všetky scenáre". V sérii twitterových príspevkov sa tiež vyjadril k zmenám vo vedení spoločnosti oznámeným interne vo štvrtok. Firmu opúšťa vedúci dvoch oddelení, ktorí uviedli, že boli prepustení.

Na prevzatí spoločnosti Twitter sa Musk dohodol minulý mesiac. Sľúbil, že podnik ozdraví, zvýši počet užívateľov a umožní väčšiu slobodu slova. Za jednu zo svojich priorít označil odstránenie automatického rozširovania spamov.

Tento týždeň Musk uviedol, že transakcia by v najlepšom prípade mohla byť dokončená za dva až tri mesiace. Prevzatím spoločnosti Twitter by Musk získal kontrolu nad rovnomennou sociálnou sieťou, ktorú využívajú milióny užívateľov, vrátane politikov.

Dohoda o prevzatí firmy Twitter stanovuje, že pokiaľ niektorá zo strán od transakcie odstúpi, musí druhej strane zaplatiť jednu miliardu dolárov, upozornil server BBC.

Musk sa na prevzatí dohodol s vedením spoločnosti Twitter, transakciu ale ešte musia schváliť akcionári a regulačné orgány. Podľa podmienok dohody dostanú akcionári Twitteru za každú kmeňovú akciu 54,20 USD.