Bieloruské úrady zakázali Orwellov román 1984

Bieloruské úrady zakázali Orwellov román 1984 Titulka knihy 1984

Bieloruské úrady zakázali predaj románu 1984 anglického spisovateľa a esejistu Georgea Orwella o živote a prenasledovaní v totalitnej spoločnosti. Informoval o tom opozičný denník Naša Niva s tým, že má k dispozícii kópiu príslušného nariadenia. "Vyradiť z predaja všetky vydania Orwellovej knihy 1984. Splnenie pokynu hlásiť do 19. mája," citoval denník z nariadenia. Dodal, že nevie, koľkých kníhkupectva sa pokyn týka.

Román, zakázaný v Sovietskom zväze a ďalších komunistických krajinách, popisuje kult Veľkého brata, vyžadujúci od ľudí, aby sa plne podriadili režimu, čo sa premietlo aj do zmien v reči ľudí. Známym sa stal slogan z knihy "Veľký brat ťa sleduje".

Do bieloruského jazyka bolo dielo preložené v roku 1992. Nové vydanie vyšlo predvlani a dotlač kvôli veľkému záujmu čitateľov vlani. Dokonca aj v sieťach štátnych kníhkupectiev sa román držal na štvrtej priečke medzi bestsellermi. "Je to vzácne v prípade knihy, ktorá prvýkrát vyšla pred mnohými desiatkami rokov. A aj odraz toho, ako ľudia vnímajú to, čo sa v krajine deje," napísal denník. Dodal, že politická polícia zadržala vydavateľa knihy tento pondelok.

"Pre Bielorusov ako spoločnosť a pre každého z nás je dôležité, aby sa Bielorusko nestalo zónou mlčania. Je dôležité, aby sme vedeli jeden o druhom a o tom, čím žijeme, o hrozbách a nádejach," napísala Naša Niva.

V románe 1984 Orwell opisuje život obyčajných ľudí v totalitnej tyranii, ktorú riadi Veľký brat. Pri popise Ministerstva pravdy sa údajne inšpiroval svojimi skúsenosťami z vojnového pôsobenia. Je to jeho posledné dielo, publikované bolo pol roka pred jeho smrťou. Vo Farme zvierat z roku 1945 zase dramaticky popísal, ako vzniká "vláda ľudu" a ako je možné najlepšie zneužiť myšlienky.