V Amazonskom pralese boli nájdené telá britského novinára a jeho kolegu

V Amazonskom pralese boli nájdené telá britského novinára a jeho kolegu

V Amazonskom pralese v Brazílii boli dnes nájdené telá britského novinára Doma Phillipsa a jeho kolegu Bruna Pereiru. Agentúra Reuters o tom informovala s odkazom na miestne médiá, ktoré citujú Philipsovu ženu. Brazílske úrady úmrtia dvojice zatiaľ nepotvrdili.

Zomrelými sú 57-ročný novinár Dom Phillips, ktorý pracoval na voľnej nohe, spolupracoval s denníkom The Guardian a v Amazónii zbieral informácie pre knihu o udržateľnom rozvoji. Jeho kolegom bol Bruno Araújo Pereira, odborník na domorodý život a bývalý vládny zamestnanec.

Príčina úmrtia dvojice zatiaľ nie je verejne známa. Brazílska polícia minulý týždeň zatkla jedného z miestnych rybárov Amarilda da Costu de Oliveira po tom, čo sa dvojici údajne vyhrážal. V sobotu na jeho lodi polícia našla stopy krvi a "organickú hmotu zrejme ľudského pôvodu v rieke", napísala agentúra Reuters.

Pereira sa ako pracovník vládnej agentúry Funai zaoberal problematikou domorodých obyvateľov a ochranou krajiny, kde žijú, kvôli čomu mal časté spory s rybármi.

Správa o nájdení dvoch tiel dnes prišla len krátko po tom, čo boli objavené osobné veci nezvestnej dvojice, konkrétne batoh a ďalšie drobnosti, zachytené na strome a napoly ponorené v rieke.

Phillips a Pereira boli naposledy videní minulú nedeľu ráno na rieke v regióne Javari. Vracali sa z dvojdňovej reportážnej cesty do mesta Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili.

Údolie Javari je odľahlou časťou pralesa, ktorá je domovom najväčšieho počtu izolovaných domorodých obyvateľov, ale aj pôsobiskom kokaínových gangov, pytliakov a rybárov. Ako Phillips, tak Pereira mali roky skúseností s prácou v Amazónii.