Zadržali ruskú novinárku kvôli podozreniu, že je špiónka

Zadržali ruskú novinárku kvôli podozreniu, že je špiónka Zdroj foto: Facebook Дарья Асламова

V Kosove bola na hraniciach zatknutá ruská novinárka, ktorú úrady tejto balkánskej krajiny podozrievajú zo špionáže. V sobotu o tom informoval kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla, podľa ktorého vyšetrovatelia zisťovali, aké mala zámery. Sveçla uviedol, že ide o Darju Aslamovovú.

"Mnoho krajín dokázalo, že sa podieľala na špionáži v prospech ruskej vojenskej rozviedky a že predstierala, že je novinárka," uviedol minister v tlačovom vyhlásení. Agentúra Reuters napísala, že sa jej nepodarilo overiť jeho tvrdenie.

Aslamovová pracuje pre prokremeľský bulvárny denník Komsomolskaja pravda a uviedla, že bola prepustená a že je v srbskom meste Raška. Ani ona ani Komsomolskaja pravda sa nevyjadrili k obvineniam, ktoré voči nej vzniesol kosovský minister vnútra.

Sveçla na svojom profile na facebooku zverejnil fotografiu Aslamovovej s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom alebo snímku tejto ženy so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Rusko je hlavným spojencom Srbska a Moskva sa rovnako ako Belehrad stavia proti nezávislosti Kosova. Priština sa pripojila k Európskej únii alebo Spojeným štátom a odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Aj proti Rusku zaviedla sankcie.