Polícia zadržala troch mužov obvinených zo zbitia známeho novinára

Kosovská polícia oznámila, že zadržala troch mužov obvinených zo zbitia prominentného novinára. Útok sa odohral v utorok večer po tom, čo novinár opustil štúdio, v ktorom sa zúčastnil diskusného programu, uviedla agentúra Reuters.

Ako Valon Syla popísal, útočníci ho napadli po tom, čo predniesol niekoľko komentárov na adresu miestneho imáma, ktorý dostal od veriacich ako darček k odchodu do dôchodku auto značky Mercedes-Benz. "Útok pravdepodobne súvisel s mojimi vyjadreniami na adresu ‚mercedesového imáma'...čo prinútilo komunitu islamských militantov, aby zorganizovali tento útok," dodal Syla. Útočníci ho sledovali v aute, a potom ho napadli pri vchode do kaviarne.

Polícia vo svojom vyhlásení oznámila, že sa prípadom zaoberá protiteroristická jednotka a muži čelia niekoľkým trestným činom. Miestne médiá zverejnili zábery, na ktorých Syla krváca na hlave a ľavej ruky. Po ošetrení bol novinár z nemocnice prepustený.

Valon Syla, ktorý prevádzkuje spravodajský portál Gazeta Metro, je známy svojimi sarkastickými komentármi na adresu vlády, náboženstva i sociálnych tém. Incident odsúdil kosovský premiér Albin Kurti a miestne aj medzinárodné organizácie na ochranu novinárov.