V prvom polroku pokračoval pokles predaja novín

V prvom polroku pokračoval pokles predaja novín Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

V prvom tohtoročnom polroku pokračoval dlhodobý pokles záujmu o nákup tlačeného vydania novín. Väčšine z piatich sledovaných celoštátnych denníkov sa priemerný predaný náklad podobne ako v roku 2021 opäť znižoval dvojciferným tempom. Vyplýva to z údajov Kancelárie pre overovanie nákladov tlače - ABC SR a prepočtov agentúry ČTK. Podľa dostupných údajov niektorým vydavateľom rastie počet klientov s elektronickým predplatným.

Jednotkou na trhu predaja denníkov zostal bulvárny denník Nový čas. Priemerný predaný náklad tohto denníka však v prvom tohtoročnom polroku medziročne klesol o takmer 19 percent približne na 43.000 výtlačkov. Ešte pred piatimi rokmi bol jeho predaj takmer dvojnásobný.

Konkurenčný denník Plus jeden deň vydavateľa News and Media Holding zo skupiny Penta Investments, skončil na druhom mieste. Predaj mu klesol o 12,5 percenta na priemerných približne 28.300 výtlačkov.

Dvojciferný prepad predaného nákladu zaznamenal aj denník Pravda, miernejší pokles potom denník Sme, ako aj denník Hospodárske noviny, ktorý vydáva spoločnosť Mafra Slovakia z českej skupiny Agrofert.

Všetky väčšie vydavateľské domy na Slovensku ponúkajú tiež elektronické predplatné. Viac predplatiteľov v tejto kategórii mali v júni oproti vlaňajšku napríklad denníky Sme a Hospodárske noviny. Na elektronické predplatné vsadil aj denník Denník N, ktorý tiež hlásil viacerých predplatiteľov.