Pri výkone práce bolo tento rok zabitých 67 novinárov, uvádza novinárska organizácia

Pri výkone práce bolo tento rok zabitých 67 novinárov, uvádza novinárska organizácia Reprofoto EP

Ruská invázia na Ukrajinu, chaos na Haiti a rastúce násilie zločineckých gangov v Mexiku prispeli k tomu, že tohtoročný nárast počtu novinárov, ktorí zomreli pri výkone povolania, je viac ako štyridsaťpercentný. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), podľa ktorej tento rok prišlo o život 67 žurnalistov, vlani to bolo 47.

Najviac novinárov - dvanásť - tento rok zomrelo pri pokrývaní ruskej invázie na Ukrajine. Väčšinou išlo o Ukrajincov, ale boli medzi nimi aj iné národnosti vrátane amerického spolupracovníka denníka The New York Times Brenta Renauda, ktorý ako filmár nakrúcal aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Väčšina úmrtí bola zaznamenaná počas prvých týždňov invázie, ale ohrozenie novinárov pokračuje s tým, ako sa boje preťahujú.

IFJ uviedla, že k narastajúcemu počtu úmrtí prispela aj "hrôzovláda zločineckých organizácií v Mexiku a rozpad práva a poriadku na Haiti". V Mexiku, ktoré je považované za najnebezpečnejšiu krajinu pre reportérov mimo vojnových zón, bol rok 2022 pre novinárov jedným z najsmrteľnejších v histórii. V Mexiku tento rok zahynulo 11 žurnalistov a na Haiti šesť.

Organizácia zaznamenala päť úmrtí novinárov uprostred tohtoročnej politickej krízy v Pakistane a varovala pred novými hrozbami pre novinárov v Kolumbii a pretrvávajúcim nebezpečenstvom pre žurnalistov na Filipínach.

IFJ tiež vo svojej správe pripomenula úmrtie novinárky katarskej televízie Al-Džazíra Šírín abú Aklahovej, ktorá pripravovala reportáž z palestínskeho utečeneckého tábora. Stanica minulý týždeň podala žiadosť na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby okolnosti jej smrti prešetril. Podľa záverov niekoľkých vyšetrovaní novinárku zabila strela vypálená izraelským vojakom. Al-Džazíra tvrdí, že izraelská armáda útočila zámerne, čo izraelskí predstavitelia popierajú.

Organizácia so sídlom v Bruseli uviedla, že za svoju prácu je teraz väznených 375 novinárov, najviac je ich za mrežami v Číne, Barme a Turecku. Vlani ich bolo vo väzení 365. Vzhľadom na rastúci počet zabitých pracovníkov médií vyzvala vlády, aby prijali konkrétnejšie opatrenia na ochranu novinárov a slobodnej žurnalistiky.

"Nečinnosť iba povzbudí tých, ktorí sa snažia potlačiť voľný tok informácií, a podkope schopnosť ľudí poháňať svojich vodcov na zodpovednosť, vrátane zaistenia toho, aby tí, ktorí majú moc a vplyv, nestáli v ceste otvorenej a inkluzívnej spoločnosti," uviedol šéf Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) Anthony Bellanger.

IFJ so sídlom v Bruseli zastupuje 600.000 pracovníkov médií z odborových zväzov a asociácií vo viac ako 140 krajinách. Správa bola zverejnená v predvečer Dňa ľudských práv, ktorý si pripomína OSN.