Tento rok zomrelo 94 novinárov, výrazne viac ako kedykoľvek predtým

Tento rok zomrelo 94 novinárov, výrazne viac ako kedykoľvek predtým Reprofoto EP

Pri výkone svojej profesie tento rok zomrelo 94 novinárov, výrazne viac ako kedykoľvek predtým. Takmer tri štvrtiny žurnalistov prišli o život za posledné dva mesiace počas bojov v Pásme Gazy medzi Hamasom a Izraelom, bolo ich 68. Tento konflikt je tak pre ľudí v médiách najsmrteľnejší za posledných 30 rokov, uviedla dnes Medzinárodná federácia novinárov (IFJ).

Medzi 94 novinármi, ktorí tento rok zahynuli, je deväť žien. Vlani prišlo o život 67 žurnalistov, o rok skôr 47. Organizácia vyzvala medzinárodné spoločenstvo na lepšiu ochranu novinárov a na postavenie útočníkov na zodpovednosť.

"Ešte nikdy nebolo tak nutné zaviesť nový globálny štandard ochrany novinárov a účinne ho presadzovať na medzinárodnej úrovni," uviedla prezidentka IFJ Dominique Pradaliéová.

Od začiatku bojov v Pásme Gazy podľa IFJ zomrelo 68 novinárov, prakticky jeden denne. Bolo medzi nimi 61 Palestínčanov. Štyria izraelskí novinári zomreli počas útoku Hamasu na juhu Izraela - dvaja na hudobnom festivale a dvaja v prepadnutých kibuciach. Pri prestrelkách na libanonsko-izraelskej hranici zomreli traja novinári, ktorí o dianí informovali. Nad rámec tohto konfliktu tento rok zomreli traja novinári aj v Sýrii, uvádza IFJ.

V Európe je pre novinárov naďalej najnebezpečnejšie dianie na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii. O život tam tento rok prišli ukrajinský, ruský a francúzsky novinár. Vlani ich na Ukrajine zahynulo 12.

V Ázii tento rok umierali novinári v Afganistane, na Filipínach, v Indii, Číne a Bangladéši. Profesijná organizácia kritizuje, že páchatelia týchto činov sú málokedy vypátraní. Zlepšenie IFJ zaznamenala v Severnej aj Južnej Amerike, kde tento rok zahynulo sedem žurnalistov, zatiaľ čo vlani to bolo 29.

Organizácia uviedla, že za svoju prácu je teraz väznených 393 novinárov. Najviac, zhruba 80, ich je v Číne a v Hongkongu, nasleduje s 54 väznenými Barma, potom Turecko, Rusko, Bielorusko a Egypt. Vlani bolo vo väzení 375 novinárov.

IFJ so sídlom v Bruseli zastupuje 600.000 pracovníkov médií z odborových zväzov a asociácií vo viac ako 140 krajinách. Správa bola zverejnená pri príležitosti Dňa ľudských práv, ktorý si OSN pripomína 10. decembra.