Francúzska štátna tajomníčka čelí kritike kvôli fotkám pre Playboy (FOTO)

Francúzska štátna tajomníčka čelí kritike kvôli fotkám pre Playboy (FOTO) Obálka Playboya

Francúzska štátna tajomníčka pre sociálnu ekonomiku Marlène Schiappaová vyvolala vo Francúzsku pobúrenie kvôli tomu, že sa objaví na obálke časopisu Playboy, ktorý sa preslávil fotografiami nahých žien. Napriek tomu, že je na snímkach oblečená, podľa jej vládnych kolegov aj opozície sa zachovala nevhodne, uviedol server BBC News.

 Premiérka Élisabeth Borneová odkázala Schiappaovej, že jej rozhodnutie "nebolo vôbec vhodné, najmä v súčasnej dobe". Francúzsko v poslednej dobe zasiahla vlna násilných stretov medzi políciou a protestujúcim proti dôchodkovej reforme prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá okrem iného posúva vek odchodu do dôchodku o dva roky. Hoci protesty krajinu zmietajú už od januára, vyostrili sa potom, čo vláda dôchodkovú reformu presadila bez hlasovania parlamentu.

Ku kritike sa pripojila aj poslankyňa zelených a bojovníčka za práva žien Sandrine Rousseauová, ktorá spochybnila načasovanie tohto kroku. "Ženské telá by mali mať možnosť sa odhaliť kedykoľvek, s tým nemám problém, ale je tu spoločenský kontext," povedala.

Snímky Schiappaovej bude sprevádzať 12-stranový rozhovor o právach žien, LGBT+ komunite a o potratoch.

Politička svoje rozhodnutie cez víkend hájila na twitteri. Obhajujem právo žien robiť si so svojim telom, čo chcú: vždy a všade. Vo Francúzsku sú ženy slobodné. Či už to spiatočníkov a pokrytcov rozčuľuje, alebo nie,“ uviedla Schiappaová.

Štyridsaťročná Schiappaová sa pravidelne objavuje v televíznych talkshow a predtým, než vstúpila do politiky, bola feministickou autorkou. Písala o problémoch súvisiacich s materstvom, zdravím žien a tehotenstvom. Vo vláde pôsobila okrem iného ako štátna tajomníčka pre rodovú rovnosť. V tejto úlohe sa zasadila o prijatie nového zákona o sexuálnom obťažovaní, ktorý umožňuje udeľovanie pokút na mieste mužom, ktorí na ulici obťažujú ženy alebo ich sledujú.

Nie je to prvýkrát, čo Schiappaová čelí kritike za kontroverzné rozhodnutie. V roku 2010 napísala knihu, v ktorej poskytovala sexuálne tipy pre ľudí s nadváhou, čo niektorí vnímali ako posilňovanie škodlivých klišé.

Šéfredaktor francúzskojazyčného vydania časopisu Playboy Jean-Christophe Florentin podporil rozhodnutie Schiappaovej objaviť sa v magazíne. Popísal ju ako najviac "kompatibilnú s Playboyom" z Macronovho kabinetu, a to kvôli jej silnej a hlasnej podpore práv žien.

Obhajoval aj časopis, ktorý roky čelí kritike niektorých feministiek za to, že objektivizuje ženské telá. "Playboy nie je soft porno časopis ale 300-stránkový štvrťročník, ktorý je intelektuálny a trendy," povedal. Podľa Florentina síce stále obsahuje "niekoľko vyzlečených žien... ale tie netvoria väčšinu stránok".

Za Schiappaovú sa postavil aj minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý ju označil za "charakternú ženu". "Chcem povedať, že Marlène Schiappaová je odvážna politička, ktorá má svoj charakter a svoj štýl, ktorý nie je môj, ale ja ho rešpektujem," uviedol.