Francúzsko obvinilo Rusko, že proti nemu vedie koordinovanú dezinformačnú kampaň

Francúzske ministerstvo obrany dnes obvinilo Rusko, že prostredníctvom štátnych médií vedie proti Francúzsku koordinovanú kampaň s cieľom šíriť nepravdivé informácie, napríklad o údajnom pôsobení francúzskych žoldnierov v bojoch na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Francúzsky rezort obrany vo vyhlásení uviedol, že "štátne služby zistili a monitorujú koordinovaný ruský manéver s využitím proruských informačných sietí a štátnych médií, vrátane (spravodajskej spoločnosti) Sputnik News, (televíznej siete) RT a (agentúry) Ria Novosti, s cieľom šíriť falošné informácie".

Francúzsko je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu terčom dezinformačnej kampane vedenej z Moskvy. Tieto operácie ešte zosilneli po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron v polovici tohto mesiaca oznámil novú vojenskú pomoc napadnutej krajine, uviedol Paríž. Deň po tomto oznámení Rusko informovalo, že počas vzdušného útoku na ukrajinský Charkov zomrelo vyše 60 zahraničných bojovníkov, hlavne Francúzov. Tieto informácie vtedy poprelo francúzske ministerstvo zahraničia, ktoré v zjavnej narážke narážke na Rusko uviedlo, že "Francúzsko na rozdiel od iných krajín nemá žoldnierov na Ukrajine ani nikde inde".

Neslávne preslávená je ruská takzvaná Wagnerova žoldnierska skupina, ktorá sa zapojila do bojov na Ukrajine av posledných rokoch značne rozšírila svoj vplyv v niektorých afrických krajinách.

Do vojny na Ukrajine sa zapájajú dobrovoľníci zo zahraničia, ktorí bojujú na strane Kyjeva v medzinárodnej légii. Nemenovaný diplomatický zdroj AFP povedal, že k tomuto útvaru zrejme patrili niektoré obete ruského útoku na Charkov, ale že niekoľko mien na ruských zoznamoch mŕtvych je falošných.

AFP pripomína, že francúzske zákony žoldnierstva, teda boj v zahraničí za odplatu, zakazujú. Hrozí za to päťročné väzenie a vysoká pokuta.