Herec Hugh Grant smie žalovať bulvárny denník, rozhodol súd

Herec Hugh Grant smie žalovať bulvárny denník, rozhodol súd Foto: The Undoing/HBO

Britský herec Hugh Grant, ktorý spolu s princom Harrym podal žalobu na bulvárne denníky patriace pod mediálnu skupinu magnáta Ruperta Murdocha kvôli obvineniam z odpočúvania telefónov, s nimi môže začať súdne konanie kvôli niektorým zo svojich tvrdení. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odkazom na rozhodnutie londýnskeho vrchného súdu, podľa ktorého je ale na uplatnenie všetkých hercových nárokov príliš neskoro.

Grant, známy z romantických komédií ako Notting Hill alebo Láska nebeská, žaluje Murdochovu spoločnosť News Group Newspapers (NGN) za nezákonné zhromažďovanie informácií, ktorého sa podľa neho dopúšťal bulvárny denník The Sun.

Sudca Timothy Fancourt dnes uviedol, že niektoré tvrdenia v Grantovej žalobe boli predložené príliš neskoro, ale iné môžu byť posúdené pred súdom.

Vydavateľstvo NGN sudca požiadalo, aby zamietol žalobu herca Granta aj princa Harryho. Rozhodnutie v princovom prípade sa ale očakáva až po ďalších júlových rokovaniach, na ktorých Harry požiada o povolenie oprieť sa o údajnú "tajnú dohodu" medzi Buckinghamským palácom a vysokými predstaviteľmi NGN.

Harryho právny tím v dokumentoch uviedol, že dôvodom, prečo nepodal žalobu skôr, bolo toto dojednanie o odložení akýchkoľvek nárokov do doby, než budú vyriešené všetky spory vydavateľstva týkajúce sa odpočúvania.

Grant - ktorý už predtým podal žalobu na NGN v súvislosti s dnes už neexistujúcim bulvárnym týždenníkom News of the World, ktorá bola v roku 2012 urovnaná - sa od vypuknutia škandálu s telefónnymi odpočúvaniami stal významným bojovníkom za reformu tlače.

V poslednej žalobe tvrdia, že reportéri denníka The Sun využívali súkromných detektívov na odpočúvanie jeho pevného telefónu, umiestňovali odpočúvacie a sledovacie zariadenia na jeho dom a auto, vlámali sa do jeho nehnuteľností a podvodne získavali jeho súkromné informácie.

NGN tieto obvinenia popiera. Právnici vydavateľstva na aprílovom vypočutí tvrdili, že mal žalobu podať skôr. Sudca sa dnes čiastočne priklonil na ich stranu a uviedol, že Grant v prípade telefonických odpočúvaní dal celú záležitosť na súd skutočne neskoro. Tvrdenie, že bulvárny denník využíval súkromných detektívov, vlámal sa mu do nehnuteľností a umiestňoval tam odpočúvacie zariadenie, ale podľa sudcu môže byť posúdené v súdnom konaní.