Majiteľ Pravdy predal väčšinu v českých Parlamentních listoch, majiteľ TA3 tam ostal akcionárom

Majiteľ Pravdy predal väčšinu v českých Parlamentních listoch, majiteľ TA3 tam ostal akcionárom Zdroj: Perex

Spoločnosť Synot Invest podnikateľa Iva Valenty predala celý svoj podiel 70 percent v českej spoločnosti Our Media vydávajúcej české Parlamentní listy. Novými vlastníkmi Parlamentných listov so zhruba 300.000 čitateľmi denne sú herní vydavatelia a mediálni podnikatelia Marek Španěl a Slavomír Pavlíček. Súčasťou projektu českých PL naďalej ostáva ako akcionár Michal Voráček, ktorý je vlastníkom TA3.

Synot dnes v tlačovej správe uviedol, že to považuje za ukončenie svojich celoplošných mediálnych aktivít v ČR. Firma sa chce sústrediť na rozvoj svojich podnikateľských aktivít v oblasti médií na Slovensku, kde vlastní spravodajský denník Pravda.

Noví väčšinoví vlastníci novozaloženej vydavateľskej spoločnosti Naše Média sú zakladatelia herného štúdia Bohemia Interactive. Ďalšími akcionármi potom sú Michal Voráček, Jiří Čermák a Jan Holoubek, ktorí aj naďalej zostávajú súčasťou projektu českých PL. Michal Voráček je vlastníkom TA3.

Naše Médiá si podľa svojho oznámenia na webe kladie za cieľ pomôcť projektu Parlamentných listov s ďalším rozvojom a pokúsiť sa o zvýšenie jeho ratingu a reputácie v nasledujúcich rokoch s dôrazom na pôvodnú tvorbu, objektivitu, nezávislosť a etický kódex redakcie.

"Sloboda slova je slobodou hovoriť veci, ktoré niekto iný nechce počuť. Snaha umlčať alebo vylučovať kohokoľvek zo spoločenskej rozpravy pre jeho názory je preto pre mňa úplne neprijateľná," uviedol Španěl.

České Parlamentnilisty.cz boli podľa viacerých českých médií a analytikov považované za dezinformačný zdroj, ochotný zverejniť zjavné nezmysly, využívajúci manipulácie, či sú podľa nich za hranou etiky. Voráček to odmietal. „Označenie Parlamentných listov za dezinformačné médium je vysoko sporné,“ reagoval pred časom Voráček.

Podľa štúdie Masarykovej univerzity Parlamentnilisty.cz používali manipulatívne techniky, ako napríklad nálepkovanie a vyvolávanie negatívnych emócií. Aktivisti strategického programu Kremlin Watch think-tanku Evropské hodnoty v júli 2016 zaradili Parlamentní listy medzi šesticu najvplyvnejších dezinformačných webov pre českých dezinformátorov.

"Chceme, aby mali čitatelia k dispozícii čo najširšiu paletu názorov a informácií a dať im možnosť sa sami rozhodnúť, čo chcú čítať a čo si chcú myslieť a hovoriť," komentoval svoj vstup v úlohe spolumajiteľa do novej spoločnosti Pavlíček.

Voráček spolu s Valentom sa angažujú na Slovensku roky okolo Pravdy a TA3

Na Slovensku založili dcérsku spoločnosť Our media SR a. s., ktorá v roku 2015 spustila slovenskú edíciu Parlamentných listov, tá však nemala zásadnejší vplyv.  Od roku 2018 Our Media SR vlastní vydavateľstvo Perex, ktoré vydáva denník Pravda.

V septembri 2020 Voráček z vydavateľstva Perex a z Our media SR odišiel a spolu s ním aj niektorí ľudia, ktorí sa hneď v septembri 2020 objavili vo vedení TA3 a v štruktúrach C.E.N. Niekdajšia členka dozornej rady Our media SR Oľga Dúbravská sa stala súčasťou vedenia TA3 ako riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja. Konateľkou C.E.N. a šéfkou spravodajstva a publicistiky TA3 sa stala Zuzana Martináková, ktorá v Pravde pripravovala online relácie. Niekdajší šéf Our Media SR Ján Svoboda je aktuálne riaditeľom TA3.

Nový majitelia českých Parlamentních listov Marek Španiel a Slavomír Pavlíček podľa webu Zoznam Zprávy prostredníctvom skupiny SPM už od roku 2016 investujú do tradičných českých spoločností, nehnuteľností i médií. Do mediálnej divízie SPM patrí napríklad týždenník Echo. SPM vlani na jeseň tiež kúpila rozhlasovú stanicu Radio Z od Czech Media Invest (CMI) podnikateľa Daniela Křetínského.