Denník N je novým spolumajiteľom časopisu Respekt

Denník N je novým spolumajiteľom časopisu Respekt

Po sedemnástich rokoch mení český časopis Respekt majiteľa. Od novembra tohto roku sa stal jeho vydavateľom spoločnosť Respekt Media, a.s., ktorú vlastní rovným dielom štvorica subjektov: slovenský Denník N, česká nadácia Independent Press, ktorá spoluvlastní aj český Deník N; spoločnosť Aegis Holding maďarského novinára a spisovateľa zo Slovenska Lászlóa Szigetiho, ktorý založil vydavateľstvo Kalligram; a zvyšnú štvrtinu Respekt Media bude vlastniť samotná redakcia Respektu. Finančné podrobnosti transakcie zostanú podľa dohody zainteresovaných strán dôverné, informuje vydavateľstvo v tlačove správe.

„Po celých 17 rokov, čo som bol jeho vydavateľom, vrhal Respekt svetlo na našu politiku a neúnavne odhaľoval nekompetentnosť, pokrytectvo a korupciu. Svojím investigatívnym prístupom nastavil latku pre ostatných a nepochybujem, že bude aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu vo verejnej debate,“ vyjadril sa k predaju Zdeněk Bakala, majiteľ spoločnosti Economia, ktorá bola doteraz vydavateľom Respektu. Bakala podniká vo viacerých oblastiach od ťažobného priemyslu po energetiku.

„Mám radosť, že Denník N zareagoval pozitívne na moju ponuku vstúpiť do Respektu. Považujem ho za jedno z najlepších stredoeurópskych médií. Disponuje výborným know-how na pôsobenie v digitálnom svete a to chceme využiť. Respekt, bohužiaľ, nemohol v posledných rokoch dostatočne reagovať na vývoj vo svete digitálnych médií,“ povedal šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

„Je pre nás cťou, že sa môžeme stať súčasťou príbehu jedného z najkvalitnejších českých médií. Veríme, že táto spolupráca môže byť prínosná nielen pre Respekt a české a slovenské N-ko, ale pre celý mediálny trh v oboch našich krajinách,“ povedal Lukáš Fila, riaditeľ spoločnosti N Press vydávajúcej Denník N.

Respekt je politicko-spoločenský týždenník, ktorý vznikol v roku 1989 z pôvodne samizdatových časopisov. Šéfredaktorom časopisu je od roku 2009 novinár Erik Tabery, pred ním redakciu riadil Martin M. Šimečka, komentátor Denníka N. Tabery bol predsedom redakčnej rady Denníka N a pravidelne v Denníku N publikuje.

„S tým, ako sa zintenzívňovali ťažké časy pre médiá, sa začalo ukazovať, že je zložité venovať pozornosť viacerým titulom s odlišným zameraním. Preto som majiteľovi Zdeňkovi Bakalovi predostrel nápad s osamostatnením Respektu, aby mohol rýchlejšie reagovať na zmeny,“ vraví šéfredaktor Tabery. Redakciu tvorí 24 ľudí, jej zloženie zostáva aj po zmene majiteľa nezmenené.

„Dlhšie sme hľadali aj investičné príležitosti a tento rok sa objavili hneď dve: kúpili sme podiel v slovenskej IT a poradenskej firme v oblasti digitálneho publikovania a reklamy FatChilli a teraz sa stávame spolumajiteľom Respektu. Denníku N zostáva aj po týchto investíciách dostatočná finančná rezerva. Redakcia je zároveň natoľko stabilná, aby zvládla aj prípadné politické a právne útoky, ktoré jej v dnešnej dobe môžu hroziť,“ informuje Denník N, ktorý vidí veľký priestor na spoluprácu slovenského Denníka N, českého Deníka N a Respektu. „Detaily a ďalšie plány včas oznámime.“