Rusko na najvyššom súde zakázalo hnutie LGBTI+ a označilo ho za extrémistické

Rusko na najvyššom súde zakázalo hnutie LGBTI+ a označilo ho za extrémistické Ilustr. foto: UN ORG

Ruský najvyšší súd sa dnes vyslovil za zákaz "medzinárodného hnutia LGBT" a označil ho za extrémistické. Podľa portálu Meduza kvôli tomu hrozí stíhanie ľudí, ktorí sa hlásia ku komunite LGBTI+. Agentúra Reuters uviedla, že aktivistom bojujúcim za práva sexuálnych a rodových menšín navyše okrem toho hrozí obvinenie z extrémizmu.

 Dnešné rozhodnutie je ďalším krokom v rade opatrení namierených proti komunite LGBTI+ v Rusku. Medzi ne patrí napríklad zákon zakazujúci "propagáciu LGBT", ktorý bol sprísnený v minulom roku, alebo nedávno prijatá norma zakazujúca zmenu pohlavia. Sexuálne menšiny sa okrem toho na niektorých miestach Ruska, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, stretávajú aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

Dnešné zasadnutie súdu sa odohralo za zatvorenými dverami. Prítomní boli iba predstavitelia ruského ministerstva spravodlivosti, ktorí zákaz "hnutia LGBT" navrhli. Podľa serveru Mediazona mali tváre zakryté rúškami a odmietli dať novinárom vyjadrenie. Novinári čakali v špeciálnej miestnosti.

Ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že nič také, ako je "medzinárodné hnutie LGBT" v skutočnosti neexistuje, podotkla Mediazona. Odporcovia návrhu ruského ministerstva spravodlivosti sa však dnešného zasadnutia súdu zúčastniť nemohli.

Putinov režim, ktorý na konci minulého februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičných hodnôt". V Rusku v poslednej dobe pritvrdila napríklad aj rétorika proti potratom.