Laureáti Sacharovovej ceny v kampani vyzývajú Európanov, aby volili a bránili demokraciu (VIDEO)

Laureáti Sacharovovej ceny v kampani vyzývajú Európanov, aby volili a bránili demokraciu (VIDEO) Reprofoto EP

Sviatlana Cichanovská, Oleksandra Matvijčuk a Lorent Saleh patria medzi laureátov Sacharovovej ceny, ktorí vyzvali občanov, aby volili v európskych voľbách. 

"Strácame slobodu vo svete. Využite svoj hlas na obranu demokracie, využite svoj hlas za tých, ktorí tak nemôžu urobiť," povedala Oleksandra Matvijčuk, laureátka Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2022 a predsedníčka Centra pre občianske slobody, mimovládnej organizácie, ktorá zbiera informácie o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti spáchaných ruskou armádou na Ukrajine, ktorá tiež získala Nobelovu cenu za mier v roku 2022.

Vo videu z kampane #využisvojhlas sa nedávni laureáti Sacharovovej ceny a ich tímy delia o posolstvá s občanmi EÚ pred európskymi voľbami, ktoré sa budú konať 6. až 9. júna.

„Drahí spoluobčania Európy, v Európe máte vzácny dar: moc voliť svojich lídrov a formovať svoju budúcnosť,“ zdôrazňuje líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, jedna z laureátov Sacharovovej ceny za rok 2020.

„Demokracia je systém, ktorý sa ťažko buduje, no zároveň veľmi ľahko stráca,“ dodáva Lorent Saleh, bývalý politický väzeň a laureát Sacharovovej ceny za rok 2017 zastupujúci demokratickú opozíciu vo Venezuele.

Vo videu sa občanom prihovára aj Leonid Volkov, spolupracovník Alexeja Navaľného, ​​laureáta Sacharovovej ceny za rok 2021, ktorý zomrel v ruskom väzení 16. februára 2024 a bol jedným z najsilnejších opozičných hlasov voči Vladimirovi Putinovi. Členovia siete Sacharovovho spoločenstva, ako napríklad módna návrhárka Louise Xin (Švédsko) tiež zdieľajú svoje posolstvo s občanmi EÚ.

Sacharovova cena za slobodu myslenia je najvyšším ocenením, ktoré Európska únia udeľuje za prácu v oblasti boja za ľudské práva. Je vyjadrením uznania jednotlivcom, skupinám a organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k ochrane slobody myslenia.