Vo veku 53 rokov zomrel šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire

Vo veku 53 rokov zomrel šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire FOto: Facebook Pavol Szalai

V sobotu 8. júna vo veku 53 rokov zomrel Christophe Deloire generálny riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc, o úmrtí informuje na svojej stránke mimovládna organizácia za slobodu médií vo svete.

Christophe Deloire zastával tento post od roku 2012 a za 12 rokov premenil asociáciu, ktorá sa vyznačuje obnoveným rastom a vplyvom, na globálneho šampióna v oblasti obrany žurnalistiky. Christophe Deloire, zakladajúci predseda Fóra pre informácie a demokraciu a generálny delegát États généraux de l'information, bol na každom kontinente neúnavným obhajcom slobody, nezávislosti a pluralizmu žurnalistiky v kontexte informačného chaosu. Žurnalistika bola jeho životným bojom, ktorý bojoval s neochvejným presvedčením," informuje na svojej stránke RSF.

Reportéri bez hraníc vyjadruje hlbokú sústrasť jeho manželke Perrine, synovi Nathanovi, jeho rodičom a všetkým blízkym.

, „Christophe Deloire viedol organizáciu v rozhodujúcom čase pre právo na informácie. Jeho prínos k obrane tohto základného práva bol značný. Predstavenstvo zdieľa smútok jeho rodiny a priateľov,“ povedal Pierre Haski, predseda predstavenstva RSF.

Deloire aktívne pôsobil aj v prospech slobofy médií na Slovensku. "Stretol som sa s ním v roku 2018 po vražde Jána a Martiny. Na stretnutí s Robertom Ficom ho vyzval, aby sa ospravedlnil za urážanie novinárov, čoho sme tu boli roky predtým svedkami," spomína šéfredaktor Peter Bardy. „Myslel som si, že to bude pre neho česť povedať: prepáčte, mýlil som sa, ospravedlňujem sa za to, čo som hovoril. Sme neutrálna organizácia a povedať politikom, že majú zodpovednosť, nie je zasahovanie do politického boja. Možno nemajú zodpovednosť za všetko, no nemôžu ďalej žurnalistiku oslabovať,“ povedal vtedy podľa Bardyho Deloire.

Na šéfa RSF spomína aj bývalý slovenský novinár Pavol Szalai, aktuálne vedúci oddelenia pre EU a Balkán v RSF: