Rusko uväznením novinára Gershkovicha porušilo medzinárodné právo, domnievajú sa experti

Rusko uväznením novinára Gershkovicha porušilo medzinárodné právo, domnievajú sa experti Reprofoto youtube EP

Rusko uväznením amerického novinára Evana Gershkovicha porušilo medzinárodné právo a malo by ho okamžite prepustiť, uviedli experti z pracovnej skupiny Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Informuje o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej odborníci k tomuto záveru došli už v marci, ale zverejnený bol až dnes.

"Pracovná skupina dospela k tomu, že zbavenie slobody pána Gershkovicha je porušením medzinárodného práva z dôvodu diskriminácie na základe jeho národnosti," uviedla skupina, podľa ktorej obvineniu zo špionáže vznesenej proti tridsaťdvaročnému novinárovi "nápadne chýba akékoľvek faktické alebo právne opodstatnenie".

Gershkovich, ktorý všetky obvinenia popiera, sa vlani stal prvým americkým novinárom zatknutým kvôli údajnej špionáži od čias studenej vojny. Je jedným z rastúceho počtu Američanov, ktorí v čase napätých vzťahov v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine skončili v Rusku za mrežami.

Washington väznenie Gershkovicha považuje za politicky motivované. Ruský prezident Vladimír Putin opakovane naznačil, že Rusko je ochotné rokovať o výmene amerického novinára za ruských občanov väznených v USA alebo iných západných krajinách.