RSF odblokuje prístup k niekoľkým európskym médiám cenzurovaným v Rusku

RSF odblokuje prístup k niekoľkým európskym médiám cenzurovaným v Rusku Ilustr. foto: NBS

Mesiac po tom, čo ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že na svojej pôde cenzuruje 81 európskych médií, Reportéri bez hraníc (RSF) oznamujú, že obišli zákaz a obnovili prístup k niekoľkým internetovým spravodajským stránkam vďaka svojej operácii Collateral Freedom.

Mimovládna organizícia RSF zrušila ruské obmedzenia prístupu na webové stránky niekoľkých európskych spravodajských kanálov vrátane francúzsko-nemeckého verejnoprávneho kanála Arte, lotyšská verejnoprávna mediálna skupina Latvijas sabiedriskais medijs a slovenského Dennika N, v rámci svojho projektu Collateral Freedom.

Ďalšie médiá so sídlom v Európskej únii, ktoré sa stali terčom nových svojvoľných reštrikcií Kremľa – ktoré boli oznámené 25. júna – budú v Rusku tiež sprístupnené vďaka colnej slobode. Operácia pozostáva z vytvárania zrkadlových stránok pre blokované médiá, vytvárania kópií cenzúrovaných webových stránok, ktoré sa aktualizujú v reálnom čase a ktorých adresy nemožno blokovať.

"Sme hrdí na to, že pomôžeme nezávislým médiám obísť cenzúru Kremľa a ponúknuť tak verejnosti v Rusku prístup k spoľahlivým domácim a medzinárodným informáciám. Operácia Collateral Freedom, ktorá je otvorená pre všetky dôveryhodné médiá, obhajuje žurnalistiku napadnutú ruskou propagandistickou mašinériou," povedal Antoine Bernard Riaditeľ advokácie a pomoci v RSF.

„Vo svete, kde sa útoky na médiá a dezinformácie stávajú čoraz silnejšími a rozšírenejšími zbraňami v autoritárskej vojne proti demokracii, nebolo nikdy dôležitejšie bojovať proti tejto represii proti akémukoľvek hlasu kritickému voči moci hľadaním prostriedkov, ktoré umožnia nezávislé médiá,“ povedala Renée Kaplanová, vedúca spravodajstva v Arte.

RSF tiež opäť súúrístupnila svoju vlastnú webovú stránku, čo bolo sankcionované Kremľom, pravdepodobne kvôli vypusteniu satelitnej stanice RSF Svoboda, ktorá vysiela cenzurované ruskojazyčné kanály z celého sveta. Webová stránka RSF bola v Rusku zablokovaná už dva mesiace pred oznámením 25. júna; niektoré mediálne stránky v EÚ boli cenzurované už v roku 2022, zatiaľ čo iné napriek ohláseniu stále nie sú cenzurované.

Ruské úrady odôvodňujú túto cenzúru odvolávaním sa na „protiobmedzenia prístupu“, pričom tento krok označujú za „reakciu“ na sankcie EÚ zo 17. mája proti trom „ruským médiám“. (RIA Novosti , Izvestija a Rossijskaja Gazeta). Argument reciprocity je však založený na klamstve: tri subjekty sankcionované EÚ nie sú nezávislé médiá, ale zlomyseľné propagandistické orgány uzavretého štátu využívajúce otvorený charakter demokracií.

Operácia Collateral Freedom umožňuje obísť online cenzúru nielen v Rusku, ale aj v Bielorusku, Číne, Iráne a ďalších krajinách a zabezpečuje prístup k viac ako stovke médií.

Rusko je na 162. mieste zo 180 krajín vo svetovom indexe slobody tlače RSF za rok 2024 .