V platforme na ochranu slobody tlače má novinárov zastupovať kontroverzný novinár, ktorý propaguje Laššákovú, Danny Kollára či Blahu

V platforme na ochranu slobody tlače má novinárov zastupovať kontroverzný novinár, ktorý propaguje Laššákovú, Danny Kollára či Blahu Foto: Facebook Papalu

Investigatívne centrum Jána Kuciaka a medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc dnes oznámili, že pozastavujú svoju účasť na rokovaniach štátom koordinovanej Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov. Dôvodom je podľa ich slov nevhodná nominácia nového člena platformy, ktorú považujú za snahu sabotovať dialóg medzi štátom a novinármi. Obe organizácie adresovali ministerke kultúry Martine Šimkovičovej otvorený list.

Platforma má celkovo 19 členov - zástupcov ministerstiev, štátnej správy a odborných organizácií z oblasti médií, jej cieľom je sledovať a zohľadňovať medzinárodné záväzky SR v oblasti slobody tlače a ochrany novinárov. Občiansky sektor v iniciatíve zastupovala Zuzana Petková, tú aktuálne splnomocnenkyňa vlády pre podporu občianskej spoločnosti Simona Zacharová nahradila kontroverzným novinárom Dominikom Papalom, ktorý pracuje pre eReport aj rádio Frontinus, obe médiá, ktoré pravidelne porušujú novinársku etiku.

Papala nedávno pripravil propagačný rozhovor s Lukášom Machalom, či propagoval knihu Ľuboša Blahu. Pred voľbami aktívne propagoval po Slovensku spolu s Jozefom Banášom či Marekom Ťapákom Juditu Laššákovú.

Papala moderoval kampaň Judity Laššákovej. Propagoval ju aj ako moderátor vo vysielaní rádia Frontinus

Pravidelne propaguje a a zdieľa na sociálnych sieťach obsah extrémiestu Bombica alias Dannyho Kollára, Martiny Šimkovičovej, Laššákovej, Petra Tótha, Blahu ale napríklad aj webu Zem a Vek.

 

Bol aktívnym účastníkom a propagoval antisystémové akcie, ktoré organizovala TV Slovan Martiny Šimkovičovej:

"V platforme som zastupovala občiansky sektor. Nová vládna splnomocnenkyňa Simona Zachar ma po svojom nástupe odvolala, na čo mala plné právo. Problém je, koho za NGO nominovala, aby chránil slobodu a bezpečie novinárov. Do platformy poslala Dominika Papalu z eReportu. Táto nominácia vyvolala pochybnosti, nakoľko p.Papala pôsobí v médiu, o ktorom existujú vážne pochybnosti, či dodržiava etiku a zákon. Keďže splnomocnenkyňa ignorovala žiadosť o prehodnotenie nominácie, podpredsedníčka platformy Karolína Farská si pozastavila svoje členstvo, rovnako ako Pavol Szalai z RSF," napísala Zuzana Petková.

„Bez ohľadu na to, ako vyzerá vláda demokratického štátu, veríme v angažovanosť v jeho inštitúciách. Akýkoľvek pokus o porušenie pravidiel tohto dialógu však nesmie zostať bez následkov. Nevhodná nominácia splnomocnenca pre občiansku spoločnosť v Platforme na presadzovanie slobody tlače a ochranu novinárov je pokusom o sabotáž dialógu. RSF až do odvolania pozastavuje svoju účasť v poradnom orgáne a svoje rozhodnutie oznámi Európskej komisii a Rade Európy,“ povedal
Pavol Szalai Vedúci oddelenia RSF pre Európsku úniu – Balkán.

Na pôde platformy sa Petková aj Szalai zastávali novinárov, ktorých napádali Robert Fico a ďalší politici, pripomienkovali zákon o STVR, komunikovali so zahraničím, napríklad s Radou Európy, pripravili usmernenie pre políciu, ako chrániť novinárov v dave.

Celé znenie otvoreného listu ministerke kultúry:

Vážená pani ministerka kultúry Slovenskej republiky, Martina Šimkovičová,

pri Ministerstve kultúry SR pod Vaším vedením fungovala Platforma na podporu slobody tlače a ochranu novinárov, ktorú 16. októbra 2023 zriadila Vaša predchodkyňa, Silvia Hroncová. Od 17. októbra 2023 je platforma národným kontaktným výborom v rámci Kampane Rady Európy za bezpečnosť novinárov.

Ako stály odborný koordinačný orgán pre otázky implementácie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných a národných iniciatív má platforma podľa svojho štatútu zohľadňovať medzinárodné záväzky SR v oblasti slobody tlače a ochrany novinárov vrátane odporúčaní Európskej únie a Rady Európy. Jej členmi sú predstavitelia štátnych orgánov, nezávislých inštitúcií, mimovládnych organizácií aj médií.

Ako členovia platformy Vás oslovujeme s cieľom vyjadriť hlboké znepokojenie nad rozhodnutím splnomocnenkyne vlády pre podporu občianskej spoločnosti, Simony Zacharovej, nahradiť na pozícii svojho nominanta pani Zuzanu Petkovú pánom Dominikom Papalom*.

Okrem toho, že pani Petková, ktorá je riaditeľkou Nadácie Zastavme Korupciu, spĺňa všetky odborné a formálne kritériá na túto pozíciu, predstavovala pre platformu prínos vďaka svojím odborným novinárskym znalostiam a skúsenostiam.

Nominácia pána Papalu splnomocnenkyňou podľa nášho názoru nespĺňa odborné a profesionálne kritériá. Nie je vhodná ani s ohľadom na spoluprácu pána Papalu* s vysielateľom, o ktorom existujú dôvodné pochybnosti, či rešpektuje novinársku etiku a zákon. Ich dodržiavanie je neoddeliteľné od podpory slobody tlače, teda hlavného poslania platformy. Rovnako máme pochybnosť o tom, či pán Papala spĺňa kritérium nominácie, keďže má v platforme zastupovať občiansku spoločnosť.

Platforma má dôležité postavenie v kontexte členstva Slovenska v Európskej únii a v Rade Európy. Obávame sa, že okrem ohrozenia efektívnosti platformy takýto zásah ohrozí jej medzinárodné uznanie, a teda medzinárodné záväzky SR.

So žiadosťou o prehodnotenie nominácie pána Papalu z vyššie uvedených dôvodov sa piati členovia platformy v júli 2024 obrátili na splnomocnenkyňu. Tá však ich požiadavku odmietla. Platforma navyše od júna 2024 aj napriek niekoľkým avizovaným termínom nebola schopná zasadnúť, a to práve z dôvodu zmeny v jej zložení.

Nakoľko naše znepokojenie ohľadom nominácie pána Papalu ako aj neschopnosť platformy plniť si svoju funkciu sú stále aktuálne, nebudeme sa zúčastňovať na ďalších zasadnutiach platformy, hoci naďalej zostávame jej členmi.


S pozdravom,

Karolína Farská, Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK), podpredsedníčka platformy
Pavol Szalai, Reportéri bez hraníc (RSF), člen platformy