Po celom Slovensku budú protesty na podporu Kultúrneho štrajku

Po celom Slovensku budú protesty na podporu Kultúrneho štrajku

Platforma Otvorená Kultúra! dnes oznámila celoslovenský občiansky protest na podporu Kultúrneho štrajku. Protesty sa uskutočnia vo štvrtok 19. 9. 2024 od 18:00 vo viacerých mestách súčasne – v Bratislave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi a v Košiciach. Ďalšie mestá sa k protestom priebežne pridávajú. "Vo štvrtok sa tak na námestiach po celom Slovensku stretne kultúrna obec v štrajkovej pohotovosti s verejnosťou, spoločne vyjadria nesúhlas s krokmi súčasného vedenia ministerstva kultúry a podporia požiadavky štrajkujúcich."

Z námestí zaznie protestný hlas voči ideologickým personálnym čistkám na MK SR a v inštitúciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, voči blokovaniu obnovy pamiatok, voči znefunkčňovaniu verejnoprávnych fondov, voči útokom na ľudí v kultúre, prepúšťaniu zamestnanectva, zavádzaniu cenzúry a rušeniu expertných sekcií Ministerstva kultúry SR.

Protesty nadviažu na prebiehajúce koordinované hnutie kultúrnej scény – Kultúrny štrajk.

Tisícky pracujúcich v kultúre vyhlásili 5. septembra štrajkovú pohotovosť. Za týždeň sa k pohotovosti pridalo viac ako 3100 kultúrnych pracovníkov a pracovníčok v viac ako 300 organizáciách a vo vyše 70 mestách po celom Slovensku. Stav zapojenia sa do štrajkovej pohotovosti možno sledovať na priebežne aktualizovanej mape na www.kulturnystrajk.sk .

Platforma žiada zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie deštruktívnych zmien v tomto rezorte. Na protestoch prednesú zástupcovia a zástupkyne výboru Kultúrneho štrajku požiadavky štrajkujúcich, zaznejú konkrétne svedectvá o škodlivých zásahoch vedenia MK SR do kultúry a v závere sa kultúrne pracovníctvo symbolicky spojí s verejnosťou v geste podaných rúk.