Mediálne impérium Axel Springer sa rozdelí na dve časti

Mediálne impérium Axel Springer sa rozdelí na dve časti

Nemecké mediálne impérium Axel Springer sa rozdelí na dve časti. Dohodli sa na tom generálny riaditeľ Mathias Döpfner a súkromná investičná spoločnosť KKR. Döpfner a rodina Springerovcov podľa dohody získajú kontrolu nad spravodajskými titulmi, zatiaľ čo KKR spolu s kanadským dôchodkovým fondom CPP Investments budú vlastniť časť zameranú na inzerciu, uviedol nemecký podnik v tlačovej správe.

Konečná dohoda o rozdelení sa očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch. Transakcia by mala byť uzavretá v druhom štvrťroku budúceho roka.

Axel Springer v oznámení neuviedol, aké bude ocenenie spoločností. Informované zdroje agentúre Reuters povedali, že zúčastnené strany v súčasnosti oceňujú celú firmu na 13,5 miliardy eur. Hlavný podiel má na tom podnikanie v oblasti inzerátov, ktorého hodnota je zhruba desať miliárd eur. To by bol približne dvojnásobok hodnoty, ktorá bola za skupinu udávaná pri vstupe KKR ako strategického investora pred piatimi rokmi.

Vydavateľstvo založil v roku 1946 Axel Springer. Spoločnosť sa v Nemecku postupne rozrástla na najvplyvnejšiu mediálnu skupinu, ktorej patria nemecké denníky Bild a Die Welt, ale aj americké spravodajské weby Politico a Business Insider. Bild je najčítanejším denníkom v Nemecku s denným nákladom takmer jeden milión výtlačkov. Firma sa snaží posilniť vplyv aj v Severnej Amerike.

Mediálne aktíva skupiny okrem Döpfnera budú vlastniť aj členovia rodiny Springerových, vrátane 82-ročnej vdovy po Axeli Springerovi Friede Springerovej.

KKR a CPP Investments sú v súčasnosti spoločne najväčšími akcionármi firmy. KKR vlastní podiel 35,6 percenta a CPP Investments 12,9 percenta. Döpfner potom drží 21,9 percenta a Friede Springerová 22,5 percenta.

KKR a CPP Investments získajú kontrolu nad portfóliom internetovej inzercie, vrátane pracovnej platformy StepStone a divízie pre inzerciu nehnuteľností Aviv. Inzertné podnikanie firmy rastie rýchlejšie a je tiež ziskovejšia ako mediálna súčasť podniku.

Axel Springer pripravoval vstup platformy StepStone na burzu, ale plánovaná ponuka bola nakoniec odložená, keď v roku 2022 vypukla vojna na Ukrajine. Podľa zdroja z odboru sa zrejme KKR a CPP Investments zamerajú na primárnu ponuku akcií v druhej polovici budúceho roka.