Vydavateľstvo Axel Springer dokončilo kúpu spoločnosti Politico

Vydavateľstvo Axel Springer dokončilo kúpu spoločnosti Politico

Nemecké vydavateľstvo Axel Springer dokončilo kúpu americkej spoločnosti Politico, ktorá okrem iného prevádzkuje aj rovnomenný spravodajský web. Oznámila to nemecká mediálna skupina. Cena transakcie nebola zverejnená.

Denník The New York Times v auguste, kedy nemecká spoločnosť o kúpu prvýkrát informovala, napísal s odvolaním na zdroje, že ide o miliardu dolárov.

"Transakcia bola úspešne dokončená po obdržaní všetkých potrebných regulačných povolení a v súlade s podmienkami dohody, ktorá bola oznámená už 26. augusta 2021," uviedlo vydavateľstvo Axel Springer.

Mediálna skupina kúpila spoločnosť Politico od jej zakladateľa Roberta Allbrittona. Axel Springer získal aj zvyšný polovičný podiel v spoločnom podniku Politico Europe. Prevzal ďalej i Protocol, sesterskú firmu spoločnosti Politico, ktorá pokrýva dianie v odvetví technológií. Jedná sa o najväčšiu transakciu v histórii skupiny. Doteraz najväčšou akvizíciou bola kúpa realitného portálu SeLoger, za ktorý vydavateľstvo zaplatilo 630 miliónov eur.

Nemecké vydavateľstvo chce výraznejšie rozvíjať svoje digitálne podnikanie. Spojené štáty považuje za rastúci trh. "Vždy sme pevne verili, že v oblasti digitálnej žurnalistiky môžu existovať úspešné obchodné modely," povedal k transakcii šéf vydavateľstva Axel Springer Mathias Döpfner. Politico je podľa neho ukážkovým príkladom.

"Silný rast a vysoká ziskovosť v kombinácii s diverzifikovanou základňou príjmov sú dôkazom úspechu spoločnosti. Spoločne budeme pracovať na ďalšom zvýšení rastového potenciálu spoločnosti Politico a rozšírením jej ponuky na medzinárodnej úrovni," dodal Döpfner.

Spoločný podnik Politico Europe vznikol v roku 2014, od roku 2019 je v zisku. Allbritton si udrží svoju úlohu v spoločnosti Politico aj v Protocole.

Najväčším akcionárom spoločnosti Axel Springer je americká investičná spoločnosť KKR, ktorá podľa informácií z tohtoročného mája drží podiel 35,6 percenta. Prostredníctvom nemeckého vydavateľstva buduje portfólio digitálnych a mediálnych aktív, napísala agentúra Reuters.