Šéf vydavateľstva Axel Springer sa ospravedlnil za správy, kde písal o Dederonoch

Šéf vydavateľstva Axel Springer sa ospravedlnil za správy, kde písal o Dederonoch

Šéf a spolumajiteľ nemeckého vydavateľstva Axel Springer Mathias Döpfner sa ospravedlnil za to, že sa v textových správach vyjadroval hrubo o obyvateľoch niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Písal o nich ako o Ossis (Dederonoch). Na vec pred niekoľkými dňami upozornil konkurenčný denník Die Zeit.

Kritizované správy sa týkali obyvateľov východných spolkových krajín alebo niekdajšej kancelárky Angely Merkelovej. Agentúra DPA dnes píše, že pred parlamentnými voľbami v roku 2021 si Döpfner prial, aby bulvárny Bild, najčítanejší denník z ním vedeného koncernu, písal priaznivo o slobodných demokratoch (FDP). V správach určených šéfom denníka tiež uviedol, že "Dederoni sú buď komunisti alebo fašisti".

Za svoje "zraňujúce" slová sa teraz v denníku Bild ospravedlnil. Uistil, že to nie je tak, že by obyvatelia niekdajšieho komunistického nemeckého štátu boli výhradne pravicoví alebo ľavicoví radikálmi. "Rozčúlenie nad tým, že v Durínsku alebo niekde inde mnoho ľudí volí buď (postkomunistickú) ľavicu alebo (krajne pravicovú) Alternatívu pre Nemecko, ma priviedlo k polemickému preháňaniu," vysvetľoval Döpfner. Uviedol tiež, že keď je naštvaný alebo naopak šťastný, mobilný telefón mu slúži ako bleskozvod. K tomu, že sa snažil tlačiť na denník Bild, aby písal priaznivo o liberálnej FDP, sa vo svojom ospravedlnení nevyjadril.

Die Zeit vo svojom článku upozornil, že mnoho zo svojich správ Döpfner adresoval niekdajšiemu šéfredaktorovi Bildu Julianovi Reicheltovi, ktorý bol z koncernu Axel Springer predvlani na jeseň prepustený po obvinení, že zneužil svoje postavenie, aby mal pohlavný styk s podriadenými. Reichelt tieto obvinenia spochybnil a neskôr ich označil za kampaň, ktorej cieľom bolo ho očierniť.