Robert Fico žaluje Petra Bárdyho

Robert Fico žaluje Petra Bárdyho Ilustr. foto: RTVS

Premiér Robert Fico žaluje šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho za knihu Fico – Posadnutý mocou. Žaluje aj vydavateľa knihy, spoločnosť Ringier Slovakia Media.

"Podľa našich informácií ide o najväčšiu žalobu proti novinárovi v histórii Slovenskej republiky.  Chce odo mňa ospravedlnenie a 100-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy," informuje Bárdy. Rovnaké nároky žiada aj od vydavateľa. Premiér podľa Bárdyho namieta použitie jeho fotografie na obálke knihy. Je vraj jeho výsostným právom rozhodnúť, ako bude s jeho fotkou nakladané.

"Vyše 300 strán textu, desiatky fotografií a Robert Fico má problém s obálkou knihy. Sme presvedčení, že sme neporušili zákon, čo budeme obhajovať a vysvetľovať na súde. A veríme v spravodlivý proces. Ak ma chceli touto žalobou zastrašiť, ak mala u mňa spustiť samocenzúru, tak to nevyšlo," reagoval Bárdy. "Budem ďalej pokračovať v tom, čo robím takmer tri desaťročia – v žurnalistike, a spoločne s redakciou Aktuality.sk, ale aj s mnohými skvelými novinármi z ďalších slovenských médií budeme poukazovať na problémy v štáte, kritizovať politikov, šéfov inštitúcií a vo verejnom záujme zverejňovať overené informácie," dodal.

Kniha Fico – Posadnutý mocou mapuje vzostupy i pády Roberta Fica. Analyzuje konkrétne kroky a skúma motiváciu muža, ktorý sa cestou na úrad vlády zmenil z tvrdo pracujúceho a načúvajúceho profesionála na stroj posadnutý mocou, informuje vydavateľ.

„Nechcel som napísať sumár toho, čo je známe, ani knihu Bárdyho názorov na Fica. Ak mala kniha vzniknúť, musel som sa rozprávať s ľuďmi, ktorí boli v jeho blízkosti. Ktorí ho poznajú alebo poznali, vedia, aký je naozaj. Chcel som pochopiť, kto je Robert Fico,“ konštatoval šéfredaktor Aktuality.sk v prológu k svojej druhej knihe s názvom FICO.

Bárdy napísal aj knihu o Matovičovi - Obyčajný Matovič. Homo vulgaris.