Prokurátorka, ktorá pracovala na vyšetrovaní novinárky z ČR, rezignovala

Prokurátorka, ktorá pracovala na vyšetrovaní novinárky z ČR, rezignovala Ilustr. reprofoto: EP

Prokurátorka, ktorá pracovala na vyšetrovaní reportérky českého servera Seznam Zprávy Kristiny Cirokovej, rezignovala na funkciu vedúcej oddelenia boja s organizovaným zločinom na žilinskej prokuratúre. Napísali to dnes Seznam Zpravy. Prokurátorka Lucia Pavlaninová sa postu vzdala po tom, čo denník SME uviedol, že Pavlaninová podporovala projekt Tvorivá spoločnosť náboženského hnutia AllatRa. Práve kvôli článkom o AllatRa žilinská prokuratúra podľa Seznam Zprávy Cirokovú vyšetruje.

Pavlaninová podľa SME pred troma rokmi kolegov z prokuratúry napríklad pozývala na on-line konferenciu Tvorivej spoločnosti a nabádala ich, aby učeniu hnutia venovali pozornosť. "Aký svet chceme mať? Ten, v ktorom teraz žijeme, alebo život hodný človeka? My rozhodujeme!," písala prokurátorka podľa serveru v e-maile kolegom z úradu. Teraz Pavlaninová väzby na AllatRa poprela. Český rozhlas - Radiožurnál uviedol, že Pavlaninová tvrdí, že sa nijako nepodieľa na činnosti AllatRa, respektíve Tvorivej spoločnosti, a nie je ich členom. K hnutiu podľa svojich slov nemá ani pozitívny, ani negatívny vzťah, a preto nadriadenému neoznamovala možnú zaujatosť, uviedol rozhlas.

Tiež krajský prokurátor v Žiline Tomáš Balogh v písomnom vyhlásení oznámil podľa Seznam Zprávy, že Pavlaninová poprela prepojenie s AllatRa. "Nemám žiadne informácie, ktoré by spochybňovali jej tvrdenia," oznámil Balogh. Rezignáciu Pavlaninovej ale prijal.

Odporúčame aj: Investigatívne centrum J. Kuciaka protestuje proti šikanóznemu výsluchu svojej reportérky

Krajská prokuratúra Žilina podozrieva českú novinárku Cirokovú z propagácie hnutia potláčajúceho práva a slobody. Na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu si vypočula novinárku v Prahe česká polícia a výsluchu sa zúčastnila práve aj Pavlaninová. Pritom podľa Balogha nemala Pavlaninová túto kauzu na starosti a iba na nej spolupracovala.

Podľa dokumentu od českej polície, ktorý server zverejnil, uvádza vyšetrovací príkaz, že stíhanie sa týka článkov, reportáží a verejných vystúpení "propagujúcich ideológiu antikultových hnutí". Tieto hnutia podľa príkazu prostredníctvom médií "očierňujú" rôzne skupiny osôb a organizácie označením za kult či sektu. Podľa Seznam Zpráv Ciroková na Slovensku nakrúcala jednu reportáž, ktorá sa týkala ukrajinského náboženského hnutia AllatRa pôsobiaceho v 180 krajinách vrátane Slovenska aj Česka. Ukrajinské úrady proti AllatRa vykonali vlani záťah a predstaviteľov hnutia stíhajú.

Ciroková podľa serveru vlani zistila, že sa vodca AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrýva na Slovensku. Reportérka tiež hovorila o AllatRa v programoch slovenskej RTVS. Slovenskí zástupcovia AllatRy následne vo vyjadreniach hovorili o sprisahaní "antikultistov" a podľa nich pre sprisahancov Ciroková spoločne s ďalšou novinárkou zo Slovenska pracujú. V Česku aj na Slovensku je AllatRa aktívna predovšetkým prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť.