Investigatívne centrum J. Kuciaka protestuje proti šikanóznemu výsluchu svojej reportérky

Investigatívne centrum J. Kuciaka protestuje proti šikanóznemu výsluchu svojej reportérky Ilustr. foto: ICJK

Investigatívne centrum Jána Kuciaka protestuje proti šikanovaniu svojej reportérky Karolíny Kiripolskej v prípade AllatRa.

 Novinárka Karolína Kiripolská, Michal Frank a medzinárodný tím novinárov zo 6 krajín pred pár dňami zverejnili investigatívny článok, v ktorom upozornili na náboženské hnutie AllatRa, s črtami sekty a proputinovskou rétorikou, ktoré systematicky šíri dezinformácie a pseudovedecké tvrdenia o zmene klímy prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť. Investigatívne centrum Jána Kuciaka v rámci projektu Firehose of Falsehood identifikovalo viaceré slovenské firmy, ktoré hnutie podporujú.

Slovenské orgány namiesto toho, aby vyšetrovali spomínané hnutie, ktoré šíri dezinformácie, zastrašujú jej autorku, tvrdí šéf ICJK.

Karolína Kiripolská včera vypovedala pred orgánmi činnými v trestnom konaní kvôli svojmu článku o aktivitách občianskych združení AllatRa a Tvorivá spoločnosť. Na výsluch ju predvolal námestník žilinského krajského prokurátora Martin Kováč v prípade, kde je v pozícii podozrivej česká novinárka Kristína Ciroková. "ICJK považuje výsluch svojej reportérky v pozícii svedka za snahu o zastrašenie investigatívnej novinárky a o pokus štátnej moci odradiť novinárov od práce na témach o otázkach verejného záujmu," upozornil šéfredaktor ICJK Lukáš Diko.

Odporúčame aj: Prokurátorka, ktorá pracovala na vyšetrovaní novinárky z ČR, rezignovala

ICJK rešpektuje zákon a skutočnosť, že každý občan je povinný podať svedeckú výpoveď. "Ostro však protestujeme proti šikanóznemu postupu orgánov činných v trestnom konaní. Viaceré otázky pripravené prokuratúrou považujeme za manipulatívne a sugestívne. Okrem iných zazneli aj otázky o "antikultovom hnutí", osobných majetkových pomeroch našej reportérky, či otázky na je prácu a zapojenia do prípravy textu, ktorý vznikal v rámci medzinárodného investigatívneho projektu Firehose of Falsehood v spolupráci s novinármi zo 6 krajín," dodal Diko.

Do pozornosti krajskému prokurátorovi v Žiline, ako aj Generálnej prokuratúre SR, by chcel zároveň dať skutočnosť, že orgány činné v trestnom konaní reportérku ICJK kontaktovali v súvislosti predvolaním na výsluch ešte predtým, ako bol jej článok zverejnený na webstránke www.icjk.sk. ICJK bue o postupe orgánov činných v trestnom konaní prostredníctvom platformy Bezpečná.žurnalistika.sk informovať medzinárodné organizácie zaoberajúce sa ochranou slobody médií.