IPI Slovensko: Obvinenie novinára Karolyiho je absurdné

IPI Slovensko: Obvinenie novinára Karolyiho je absurdné Foto: Markíza

Slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko vyjadruje hlboké znepokojenie nad ďalším absurdným rozhodnutím slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní v prípade obvinenia novinára Dušana Karolyiho, pre Omédiách.com to povedal Pavol Múdry, zástupca IPI.

 

 

"Opätovne, podobne ako v kauze Bonnano, naša polícia so súhlasom prokuratúry stíha novinára, ktorý upozornil na prešľapy - tentoraz 10-ročnú nečinnosť súdov - a nerieši podstatu veci: zlyhanie predmetného súdu v Prešove." Polícia obvinila novinára za článok Prešovská Hlava XXII. Novinárovi, ktorý je šéfredaktorom chystaného lokálneho denníka Košice:dnes, hrozí väzenie. Ako píše Ondrej Dostal "Karolyi napísal o prípade bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Jaroslava D., ktorý zorganizoval nezákonné nasadenie kukláčov, bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, bol zaň trestne stíhaný, ale súdy nekonali a trestné stíhanie bolo premlčané."

IPI Slovensko opätovne upozorňuje na opakujúce sa konanie slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní voči médiám a novinárom v zmysle: ak niekto upozorní na pochybenia policajných či justičných orgánov či osôb z radov polície, súdov či prokuratúry, obvinia médiá a novinárov, ktorí vyniesli tieto pochybenia na verejnosť.

Podľa IPI Slovensko ide o snahu o zastrašovanie novinárov a medií aby sa takýmto prípadom pochybení radšej nevenovali.

IPI Slovensko vyjadruje Dušanovi Karolyimu plnú podporu. O kauzu sa už zaujímajú aj zahraniční partneri IPI Slovensko a preto budeme jej ďalší vývoj podrobne sledovať.